'Rellen is gewoon kankervet'

Wessel Sturm (17) praat met een anonieme Ajax-fan over de rellen op het Leidseplein, maandag 8 mei. Wat was daar zo leuk aan?

‘GEWOON HEEL ERG VET': Rellen na de Ajax-huldiging Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam. De waterwerper moet er aan te pas komen om Ajax relschoppers van het Leidseplein te verdijven Foto Maurice Boyer/HH Niet voor Trouw, Volkskrant, Parool en Telegraaf Rellen Supporters
‘GEWOON HEEL ERG VET': Rellen na de Ajax-huldiging Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam. De waterwerper moet er aan te pas komen om Ajax relschoppers van het Leidseplein te verdijven Foto Maurice Boyer/HH Niet voor Trouw, Volkskrant, Parool en Telegraaf Rellen Supporters

Twee weken geleden won Ajax de beker en werd de club gehuldigd. Het Leidseplein veranderde in een slagveld waar voetballiefhebbers de strijd aangingen met alles wat ze maar konden vinden op en rond het plein met de ME natuurlijk als allergrootste vijand. Een anonieme Ajax-fan (17 jaar) vertelt Wessel over die avond en legt uit wat er zo leuk is aan rellen.

'Zondag was de wedstrijd, dat was gewoon kankermooi, maandag de huldiging, dat zou ook wat beloven', begint de jongen zijn verhaal enthousiast. 'De huldiging zelf was gewoon gezellig. Er waren zo'n tienduizend man en alles verliep tamelijk rustig. Voor elke Ajacied is het natuurlijk kankervet, om samen met je spelers de overwinning te vieren, om Blind de laatste eer te bewijzen en hem een mooi afscheid te geven en Jaakke even te laten weten dat-ie op mag rotten. En niet te vergeten is het gewoon gezellig samen met alle andere Ajacieden natuurlijk', voegt hij er snel aan toe.

'Toen het laatste fluitsignaal werd gegeven, werd iedereen vriendelijk gevraagd om het plein te verlaten. De dagjesmensen gingen gewoon netjes weg, en de harde kern en wat dronken boeren bleven over. Er werd hard gezongen, hier en daar een bommetje dat afging, een klein fikkie van één bij één en er werd naar Jaakke geroepen, omdat hij te laf was om op het bordes te komen. Dit vond de ME allemaal niet zo leuk', voegt hij er met een ondeugend lachje aan toe. 'Maar ze zochten ook gewoon een reden om het plein leeg te vegen. Er volgde een paar charges van paardjes. Je kent het allemaal wel. Dit ging nog vrij rustig en was meer een soort waarschuwing. Iedereen die niet wilde rellen ging nu weg, want die wisten wel hoe laat het was. Je zag ook wel wat voor mensen er over bleven en waar ze op uit waren; allemaal Burberry-petjes en Lacoste-kleding.

zonder boeren

'We trokken met de harde kern, zonder al die boeren en dagjesmensen - zeg maar met de echte Ajax-hooligans - de Korte Leidsedwarsstraat in. Daar waren vier verdwaalde ME-mensen. Die werden dus even flink aangepakt met alles wat we maar op de grond konden vinden. Ja jongen, dat hadden ze even flink fout geregeld', kan hij er nog steeds om lachen. 'De vier zakten terug en kregen versterking uit zijstraatjes. We waren nog steeds ver in de meerderheid en rukten dus gewoon op, totdat we een leeg politiebusje zien staan in de straat richting het Max Eeuweplein. Die was dus de lul en daar werden de ruitjes van ingekankerd. Daarna werd ie omgegooid en werd er 'En wie niet springt die is geen jood!' gezongen en gesprongen op het politiebusje.'.

'De ME stond heel zwak op een afstandje te kijken, omdat ze zwaar in de minderheid waren. Die werden dus ook nog even flink bekogeld. Uiteindelijk werden er harde charges uitgevoerd en moesten we ook wel naar achter. Bij charges moet je altijd zakken. Je kan moeilijk blijven staan toch? Nou toen kwam het waterkanon te voorschijn. Nu was het helemaal feest met het speelgoedautootje', vertelt hij met glunderende natte oogjes. 'Er werd fanatiek 'Amsterdam! Hooligans!' geschreeuwd en de ME werd een beetje uitgedaagd. Is wel leuk, want dat beetje water kan je toch niks doen. Alleen maar lekker met die zon.

kankerdom

'Uiteindelijk werd het midden van de Leidse leeg geveegd. Vooral met auto's en mannen. De paarden stonden voor het grootste deel alweer op stal. Iedereen werd in kleine groepen uiteengedreven, zodat we nog maar weinig konden uitrichten. De ongeveer honderd man harde kern die overbleef, splitsten zich in verschillende kleine groepen van twintig of minder. Ik kwam zelf met een klein aantal op het Max Eeuweplein terecht, samen met een paar Marokkaantjes die vervelend zaten te doen. Maar die werden effe op hun plek gezet door de oude garde. Zo was er een Marokkaan die keihard 'Rellen!' schreeuwde. 'Rellen? Niks rellen.' Paf, lag ie op de grond door een klap op z'n pan van een hooligan', lacht de zeventienjarige Ajax-fan.

'Die kankerstillen kwamen nu ook uit de busjes om hun werk te doen. Ze pakten afgezonderde mensen op die nog stenen aan het gooien waren. Zo was er bijvoorbeeld een man die zomaar stenen ging gooien op een ME-busje dat voorbij reed. Helemáál niet vet, en fokking dom. Een camera vol op je porem (op al die ME-busjes zitten camera's) en drie stillen achter je aan. Hupsakee, opgepakt. Kankerdom. Het heeft ook helemaal geen zin. Je moet die kankerlijers die erin zitten beuken en niet dat busje zelf.

'Gelukkig hadden veel mensen zich goed bedekt met petjes en sjaals en hadden zich goed voorbereid. Toch zullen er nog wel kankerveel opgepakt worden denk ik. Zeker vijftig, misschien wel honderd man, aangezien het aantal meelopers groot was en die ook gewoon worden opgepakt. Medeplichtig he', stelt hij vast. 'Zelf ben ik ook wel bang, want ze hebben veel beeldmateriaal en ze hadden ook al foto's van me van te voren, dus ze weten me te vinden. Tot nu toe hebben er zo'n vijfenveertig arrestaties plaatsgevonden. Dat is best weinig en het aantal rake klappen dat is uitgedeeld door de ME viel behoorlijk mee, maar ze waren gewoon in de minderheid. Normaal zijn ze met meer dan genoeg, maar nu waren we en met de harde kern en met al die meelopers, dus kwamen we al gauw op het dubbele.

beetje fikkie stoken

'Om vernielingen te voorkomen waren de Marnixstraat en Leidsestraat van te voren afgesloten om de winkels voor de glaasjes te behoeden, want er werd wel veel vernield zeg maar. Dat vernielen vind ik een beetje onzin en wordt vaak ook gedaan door die meelopertjes die zich dan willen bewijzen, of zich net iets te groot voelen met zo'n grote groep. Maar die rellen zelf zijn zó vet. Rellen is gewoon een kick. Die adrenaline die dan door je lichaam giert als je daar sterk en machtig staat met je vrienden is gewoon heel erg vet, en al helemaal als de ME het uitlokt zoals maandag, omdat er helemaal geen reden was om het plein schoon te vegen. Alleen een beetje zingen, bommetjes afsteken en een klein fikkie stoken van één bij één.'

    • Wessel Sturm