'Ons dividend is heel voorspelbaar, saai bijna'

Anka Reijnen is algemeen directeur van vastgoedfonds Nieuwe Steen Investments (NSI), dat in 1993 is opgericht door haar schoonvader J.R. Zeeman. NSI belegt in kantoren, winkels, meubelboulevards en woningen in Nederland.

Wat is het verschil tussen het beheer van een vastgoedfonds en een aandelen- of obligatiefonds?

'Wij beheren iets heel tastbaars, stenen, en alleen in Nederland. Onze beleggers kunnen zó in de auto stappen en kijken waar ze hun geld in steken. Bij aandelen verwacht je in de toekomst waardegroei van bedrijven. Beleggen in vastgoed is voor mensen die direct rendement willen behalen. Vastgoedfondsen hebben dan ook doorgaans een hoog dividendrendement. Bij ons is dat nu ruim 6 procent. Stenen worden niet zo maar meer waard, het is een stabiele belegging. De recente koersdaling beschouwen we als een correctie op de sterke stijging van de afgelopen tijd.'

Wat zijn interessante objecten voor NSI?

'We doen vooral in objecten waar een langdurige huurverplichting op rust, waardoor het dividend heel voorspelbaar is, saai bijna. Onze portefeuille bestaat voor 43 procent uit kantoren, voor 30 procent uit winkels en voor 11 procent uit woningen en de rest uit meubelboulevards en bedrijfspanden. Het pand moet op een goede locatie staan en goed verhuurd zijn. En het moet in de toekomst weer verhuurbaar zijn tegen dezelfde voorwaarden. Verder kijken we of het goed bereikbaar is en of je er kunt parkeren.'

Welke doelen heeft NSI voor ogen?

'Ons belegd vermogen bedraagt nu 1,2 miljard euro. We willen doorgroeien naar 2 miljard euro. Maar het rendement voor onze beleggers gaat vóór groei. Goede objecten zijn duur en dat vertraagt de groei enigszins. Momenteel zijn we bezig onze portefeuille te optimaliseren: verkoop van panden die niet meer aan onze kwaliteitseisen voldoen en aankoop van nieuwe. Vorig jaar hebben we voor 40 miljoen verkocht en voor 120 miljoen aangekocht. Dat streven we dit jaar ook na.'

Waarom beperkt Nieuwe Steen zich tot de Nederlandse markt?

'Van deze vastgoedmarkt hebben we verstand. Als je naar het buitenland gaat, moet je kennis van de regelgeving en de fiscaliteit inkopen, want die hebben we niet. Dat kost geld en dat zou ten koste gaan van ons rendement.'

Levert jullie focus op de Nederlandse vastgoedmarkt geen onverantwoord risico op? De vastgoedmarkt is nogal cyclisch.

'We beperken het risico door zowel in kantoren als in woningen, winkels en meubelboulevards te investeren. Het afgelopen jaar ging de woning- en winkelmarkt super en deden de kantoren het wat minder. Nu trekt de vraag naar kantoorruimte weer aan. We kunnen zulke dips hebben.'

Groei van de portefeuille is niet het allerbelangrijkste, zegt u?

'Nee, rendement is het belangrijkste. We hoeven niet de grootste te worden. Bijna alle particuliere beleggers die in 1993 in ons fonds stapten, hebben hun aandelen nog. Als ze bellen, krijgen ze mij vaak persoonlijk aan de lijn. Dat willen we zo houden.'

    • Friederike de Raat