Ondernemer gaf vlucht aan Verdonk

De helikoptervlucht die minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) woensdagavond maakte van Scheveningen naar Hardenberg, is haar aangeboden door ondernemer Henny van der Most.

Dat heeft Rosalinda Strik, een naaste medewerker van de ondernemer, bevestigd.

Henny van der Most is ook eigenaar van de evenementenhal 'Hardenberg' waar Rita Verdonk die avond op een campagnebijeenkomst voor het lijsttrekkerschap van de VVD optrad.

Voor Van der Most is een helikoptervlucht niks bijzonders, zegt zijn medewerker. 'Henny vliegt dagelijks over Nederland, overal naar toe'. De ondernemer is Verdonk niet zelf op gaan halen, maar liet zich halverwege afzetten. 'Het is toch ook leuk voor een minister om Nederland eens aan je voeten te zien liggen', oppert de medewerker.

Een woordvoerder van het campagneteam van Rita Verdonk zegt dat er contact is opgenomen met Van der Most over de bijeenkomst in Hardenberg. 'We hebben hem gezegd dat het wel erg ver weg was. Van der Most zei daarop dat dat geen probleem was, hij zou een helikopter sturen. Dat doet hij wel vaker met zijn gasten', aldus de woordvoerder.

Als politici gebruik maken van een helikopter, is dat meestal een toestel van de luchtmacht. Volgens Heli Holland in Lelystad is zo'n vlucht vier keer zo duur als een commerciële.

Hij schat de kosten van de vlucht die Verdonk maakte op ruwweg een kleine 1000 euro (heen en terug tegen een tarief van 830 per uur).