Lentefrisse dame

Het kostte Jane Birkin bijna vijftien jaar om los te komen van Serge Gainsbourg, haar huwelijks- en zangpartner die met ingang van het hijgnummer 'Je t'aime moi non plus' (1969) praktisch al het songmateriaal leverde voor de zangcarrière die ze naast haar eigenlijke stiel als actrice was begonnen. Na de door bijna heel Frankrijk betreurde dood van Gainsbourg in 1991 bleef Birkin zijn werk propageren, recent nog met de Arabesque-tournee waarbij ze nieuwe, Arabisch getinte versies van klassiekers als 'Elisa' en 'Comment te dire adieu' vertolkte.

Pas op haar voorlaatste album Rendez-Vous brak Birkin (laten we zeggen dat deze onverminderd mooie dame pakweg vijf dozijn lentes telt) met de muzikale erfenis van Gainsbourg en zong ze duetten met hippe jonge artiesten als Feist en Manu Chao, naast generatie- en leeftijdgenoten Bryan Ferry en Françoise Hardy.

Op Fictions wordt de lijn van interessante combinaties voortgezet, met dien verstande dat de in Engeland geboren Birkin voor het eerst een bijna geheel Engelstalig album volzingt. Een groot zangtalent in technische zin is ze niet, maar haar zwoele Franglais heeft een sensualiteit en een gevoel voor weemoed die de muziek onweerstaanbaar maken. Producer Renaud Letang van Manu Chao, multi-talent Gonzales en Smiths-gitarist Johnny Marr bieden haar een palet van stijlen en klankkleuren, van melodramatisch in 'Home' van The Divine Comedy tot luchtig in Gonzales' 'Living in limbo' en van zwaar en abstract in Kate Bush' 'Mother stands for comfort' tot lentefris in 'Steal me a dream' van The Magic Numbers. Als een meisjesachtige femme fatale fluistert ze 'Alice' van Tom Waits, dat klinkt alsof de betoverende woorden 'Arithmetic, arithmetock / turn the hands back on the clock' alleen geschreven zijn om haar lippen te verlaten.

Na waardig vertolkte liedjes van Rufus Wainwright en Neil Young staat Birkin zichzelf ook nog enkele Franstalige chansons toe, besloten met een klassiek pingelende Gonzales die een stukje poëzie bij kaarslicht begeleidt. Gainsbourg had deze boeiende mix van high en low culture kunnen waarderen, ook nu Birkin het zonder hem kan stellen.

Jane Birkin: Fictions (Capitol/EMI) ****