Leger wil burgers op straat voor Turks secularisme

Ankara, 20 mei. Het Turkse leger, hoeder van het secularisme in Turkije, heeft gisteren de burgers opgeroepen hun betogingen ter verdediging van het systeem voort te zetten. Donderdag is massaal gedemonstreerd in Turkije nadat een moslimfundamentalist vijf rechters van het hoogste administratieve hof in Ankara met schoten had gewond, van wie één dodelijk. De oproep kwam van Turkijes hoogste militair, chef van de generale staf generaal Ozkok. Zijn uitspraak werd gezien als waarschuwing van het leger aan de regering van de conservatieve AK-partij, die in het fundamentalisme is geworteld. Premier Erdogan heeft volgens de krant Star gezegd dat er sprake is van een samenzwering rond de aanslag waarin de seculiere oppositieleider Baykal een rol speelt.