'Kwestie Hirsi Ali schadelijk voor imago'

Premier Jan Peter Balkenende maakt zich zorgen over de imagoschade die Nederland oploopt als gevolg van de internationale berichtgeving rond de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali.

Dat zei de minister-president tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

Balkenende zei ook dat hij het 'betreurt' dat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) afgelopen week in de kwestie-Hirsi Ali 'onvoldoende in teamverband heeft gewerkt'.

'Het beeld dat in Nederland wordt geknaagd aan de tolerantie en de vrijheid van meningsuiting bevalt me totaal niet', aldus Balkenende. 'Er is alle aanleiding om deze verkeerde beeldvorming weg te nemen.'

Het kabinet heeft de Nederlandse ambassades in het buitenland informatie gegeven over de kwestie. De ambassadeurs gaan 'zich actief opstellen' in de media om 'de schade te repareren'.

Buitenlandse kranten schreven over een 'klopjacht' tegen Hirsi Ali, (Die Zeit)'een schande voor Nederland, dat niet in staat was, of dat niet bereid was een onafhankelijke stem te beschermen' (Die Welt. Time had het over de 'deportatie' van Hirsi Ali, de Wall Street Journal voegde haar toe aan het rijtje Pim Fortuyn en Theo van Gogh als de 'meest recente criticaster van de islam die het zwijgen is opgelegd'.

In het kabinet is afgesproken dat Verdonk bij het onderzoek naar de naturalisatie van Hirsi-Ali geen stappen mag ondernemen zonder overleg met premier Balkenende (CDA), de vice-premiers Zalm (VVD) en Brinkhorst (D66) en minister Donner van Justitie. Minister Verdonk moet de komende weken onderzoeken of er bijzondere omstandigheden zijn op basis waarvan Hirsi Ali het Nederlanderschap kan behouden.

Verdonk maakte maandag na een kort onderzoek bekend dat Ayaan Hirsi Ali vooralsnog niet geacht wordt het Nederlandschap te hebben omdat ze bij haar naturalisatie een onjuiste naam en geboortedatum had opgegeven. De minister kwam daarop onder vuur te liggen van bijna de gehele Kamer, maar ook van haar eigen partij.

Ook Balkenende, die met Verdonk had afgesproken dat ze de uitkomsten van het onderzoek naar Hirsi Ali niet zonder overleg met hem bekend zou maken, toonde zich ongelukkig met Verdonks handelwijze.

Verdonk is gisteren in de ministerraad gekapitteld. 'Er is geen blad voor de mond genomen', aldus Balkenende. 'Maar er is niet met deuren gesmeten', voegde hij er aan toe. 'Dit was een ongelukkige episode. En dan druk ik mij nog mild uit, ook gezien het debat in de Kamer.'