Keffertje

Wat betekent dat: als mensen van je zeggen dat je de eer aan jezelf hebt gehouden?Je hebt iets gedaan dat niet door de beugel kon, je bent door de mand gevallen en nu kies je met opgeheven hoofd het hazenpad. Allemaal oude en goed vaderlandse uitdrukkingen. Intussen is één ding zeker: jij hebt het gedaan, je hebt bekend en je smeert hem. Door de bekentenis en de vlucht, die combinatie, hou je de eer aan jezelf. Ergens in een krant las ik dat mevrouw Ayaan Hirsi Ali 'de eer aan zichzelf had gehouden'.

Zou het niet beter zijn als Nederland de eer aan zichzelf hield? Maar hoe doe je dat als land? Waar moet je heen met je grondgebied? Ik schrijf dit ver van de blanke top der duinen. Achter de horizon hoor ik geschreeuw, een geweldig gekakel, zwaar schelden, dreigen. Roestvrije ijzeren Rita, Jeepee, Linkse Kerk, moslims, leugenares, denktank. Zijn er al kogelbrieven verstuurd? Toen ik vertrok werd het nationaal bewustzijn beheerst door Holleeder, Endstra, advocaat Moscowitz, het boek met de teksten van de tapes dat de Da Vinci Code van de eerste plaats had verdrongen. Normaal nieuws uit de onderwereld.

Nauwelijks was ik vertrokken, of mevrouw Verdonk maakte bekend dat ze haar wereldberoemde partijgenote mevrouw Ali haar paspoort wilde ontnemen. Wat zei een paar eeuwen geleden de Franse afgevaardigde Antoine Boulay, over de moord op de hertog d'Enghien? C'est pire qu'un crime, c'est une faute. Ayaan Hirsi Ali is in 1992 naar Nederland gekomen, heeft hier via twee gevestigde partijen een voorbeeldige politieke carrière gemaakt. Ze heeft het zelfs zo goed gedaan dat ze op het omslag van Time terecht is gekomen. Hier werd ze intussen zo goed bewaakt dat ze, na klachten van de buren, moet verhuizen. De absurditeiten stapelden zich op. Ze heeft een instinct voor publiciteit. Nu gaat ze naar een Amerikaanse denktank en volgens mij is het nu niet meer uitgesloten dat ze daar nog eens minister wordt.

Zou mevrouw Verdonk niet hebben zien aankomen dat ze met haar besluit het volk in staat van oproer zou brengen? Zou ze hebben verondersteld dat ze hier met niet meer dan een soort Gümüs of een wat groter uitgevallen Taida Pasic te maken had? Wist ze al wat ze met dit paspoort ging doen toen ze zich voor het lijsttrekkerschap beschikbaar stelde? Eerlijk gezegd, ik heb al veel krankzinnigs in de Nederlandse politiek gezien, maar dit overtreft met gemak alles. Op straat zie je wel eens een klein keffertje dat boos een grote hond aanblaft. Daar doet het aan denken. Dat is wat Talleyrand bedoelde.

Nu gaat het om het principe. Ik wil mevrouw Ali in de verste verte niet met de Duitse rakettenbouwer Wernher von Braun vergelijken, maar hun lotgevallen zijn enigszins vergelijkbaar. Onder leiding van Von Braun zijn de eerste betrouwbare raketten, type V-2 gemaakt. (En de V-1, de vliegende bom, maar die hoort niet tot de raketten.) De V staat voor Vergeltung. Beide wapens zijn gebruikt aan het einde van de oorlog. Er zijn grote verwoestingen mee aangericht, onder andere in Antwerpen en in Londen.

Von Braun was een belangrijk man in de oorlogvoering van de nazi's, reden waarom hij de rang van Sturmbannführer in de SS had. Toen kwamen de Amerikanen. Von Braun werd gearresteerd, kwam niet voor het Tribunaal van Neurenberg, maar werd met nog 126 Duitse ingenieurs en 300 wagons vol ruimtespullen naar de Verenigde Staten gebracht. De heren noemden zich Prisoners of Peace. Ze leerden de Amerikanen hoe je raketten moet maken. In 1958 bleek dat de Russen het beter konden. Ze brachten de eerste Spoetnik in de ruimte. Von Braun en zijn makkers werden extra aangespoord, kregen al het geld dat ze wilden hebben, en na een jaar kon de eerste Explorer worden gelanceerd. Welke nationaliteit ze hadden, wordt niet vermeld.

In ieder geval hebben de Amerikanen het toen praktisch aangepakt; misschien een misdaad onbestraft gelaten maar in ieder geval geen fout gemaakt. De natie ontplofte zowat van trots toen deze gelijkmaker was gescoord. Dat was het resultaat van verstandig politiek handelen.

Politiek is vaak niet in overeenstemming met de Tien Geboden. Dat is soms ook in Den Haag het geval. Maar met enige christendemocratische hulp had mevrouw Verdonk wel een paar passages in de Bijbel kunnen vinden die haar in staat hadden gesteld deze fout niet te maken, en in plaats daarvan rechtvaardige godvruchtigheid en landsbelang te verenigen door gewoon haar mond te houden. Op die manier hebben we het in onze Gouden Eeuw ook dikwijls aangepakt.