Hond tegen valse dvd

De filmindustrie zet een nieuw wapen in om de handel in illegale dvd's te bestrijden: de labrador. De Londense luchthaven Stansted introduceert binnen enkele weken de labradors Lucky en Flo als hulp bij het opsporen van illegale dvd's.

Dat staat in tijdschriften die verspreid zijn op het filmfestival in Cannes.

De twee honden hebben een training van acht maanden achter de rug. Het opleidingsprogramma leek op dat van drugshonden, alleen is de labradors aangeleerd om te snuffelen naar pakketjes met dvd's.

De opleiding van de labradors is ondersteund door de Motion Picture Association of America en is een wereldprimeur. Tijdens een test hebben de twee honden al met succes een lading dvd's herkend. Het bleek overigens allemaal legale schijfjes te betreffen.

De handel in illegale dvd's is, net als het illegaal downloaden van films via internet, een groot probleem voor de filmindustrie. Vooral China is een grote exporteur van niet-officiële films. Het land heeft op dit gebied beterschap beloofd, net als met de uitvoer van andere valse producten.