Hof gelast nieuw onderzoek naar Dexia in Legiolease-zaak

Er komt een onderzoek naar de aandelentransacties van de Dexia bank ten behoeve van de Legiolease-contracten. Een groep ontevreden beleggers meent dat Dexia Bank Nederland de effecten voor aandelen leasecontracten nooit heeft aangeschaft, en dus ook geen verliezen heeft geleden toen de aandelenkoersen daalden. Daarom zou de schikking tussen de bank en gedupeerde beleggers onredelijk zijn.

Het gerechtshof besloot gisteren een onafhankelijke deskundige onderzoek te laten doen naar de aandelenhandel. Het hof wil het resultaat van dat onderzoek afwachten voordat het oordeelt of de schikking die onder oud-president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg tot stand is gekomen, wordt opgelegd aan alle Legiolease-klanten van Dexia.

Het hof nam die beslissing aan het einde van vier dagen van hoorzittingen, waarin voor- en tegenstanders van de schikking aangaven waarom de regeling al dan niet verbindend verklaard moet worden. Diverse groepen beleggers hebben betoogd dat de Duisenberg-schikking onredelijk is omdat Dexia helemaal geen schade zou hebben geleden. 'Er zijn serieuze aanwijzingen dat Dexia niet alle overeengekomen aandelen gekocht heeft. Als dat klopt, belast zij in werkelijkheid niet geleden verliezen door aan de gedupeerden', zei advocaat F. Klemann namens groepen beleggers.

Een woordvoerder van Dexia zegt tevreden te zijn met het aangekondigde onderzoek. 'Op deze manier kan voor eens en altijd een einde worden gemaakt aan dit indianenverhaal'.