'Het biedt me niets speciaals'

Nicolas Thèpot (37) beschouwt zichzelf als een toevallige abonnee. Thèpot, een in Parijs wonende grafisch vormgever voor televisie, stapte van een gewone mobiele telefoon over op umts toen zijn abonnement in september vorig jaar moest worden verlengd. De Sony Ericsson K600 die hij van Orange kreeg, kostte hem bij zijn nieuwe contract slechts 20 euro, en met 80 euro per maand waren de abonnementskosten ongeveer net zo hoog als wat hij eerder betaalde. 'Ik was een van de eersten onder mijn vrienden met een umts-toestel, maar nu er meer van ons met dit soort toestellen zijn, gebruiken we ze nog steeds als gewone mobieltjes', zegt Thèpot. 'Ik vind het toestel teleurstellen voor de diensten die het moet bieden, en ik krijg steevast het gevoel dat ze me proberen af te zetten.'

Thèpot heeft weinig succes gehad met de tv-functie van zijn toestel. 'Ik heb het heel vaak geprobeerd, maar ben er slechts éénmaal in geslaagd de tv-functie van mijn telefoon te activeren', aldus Thèpot, demonstrerend hoe het toestel iedere keer terugspringt naar het startscherm als hij probeert een tv-station te selecteren. 'Die ene keer dat hij het deed, leek de kwaliteit in orde, maar het was niet iets waar je lang naar zou willen blijven kijken.'

De enige nuttige internetgerelateerde functie, aldus Thèpot, is de cinema locator van Orange die hij ongeveer één keer per maand gebruikt. De telefoon rekent uit waar de gebruiker zich bevindt en geeft films en vertoningstijden van de dichtstbijzijnde bioscopen. Hij gebruikt de telefoon zelden voor internettoegang en bijna nooit voor e-mail. 'Ik heb thuis en op het werk breedbandinternet, dus ik denk dat ik wel even zonder kan als ik met mijn scooter van de ene naar de andere plek rijd', aldus Thèpot. 'Ik heb de e-mailfunctie eenmaal gebruikt, toen ik bij een vriend logeerde in een afgelegen deel van Corsica.'

Zijn favoriete onderdeel: een digitale camera- en videofunctie, die het mogelijk maakt dat opnamen makkelijk kunnen worden gedownload naar een computer om naar vrienden te e-mailen. 'Deze telefoon is mijn visuele notebook geworden', zegt Thèpot, eraan toevoegend dat hij regelmatig meer dan honderd foto's naar zijn computer downloadt. 'Maar uiteraard zijn dat geen echte umts-functies.'

Thèpot zegt dat de videoconferencing-optie geweldig was, maar slechts voor een eenmalige gimmick. 'Ik belde een vriend om hem te verrassen, en hij belde me later terug om het grapje te herhalen', aldus Thèpot. 'Zelfs nu al mijn vrienden umts-toestellen hebben, zijn dat tot nu toe de enige twee keren geweest dat ik de videoconferencing-functie heb gebruikt.'

Thèpot heeft een hekel aan alle extra downloads die de netwerken je aanbieden, zoals ringtones of liedjes. 'Je krijgt het gevoel dat het bedrijf je geld afhandig probeert te maken', zegt hij. 'Ze zouden die zaken moeten aanbieden als meerwaarde, niet om geld mee te verdienen.' Hij voegt eraan toe dat de kwaliteit van gewone telefoongesprekken mettertijd slechter lijkt te worden. 'Ik hoef geen internet of al die andere nieuwigheden als de telefoon niet goed werkt bij gewone gesprekken. Het netwerk valt de hele tijd uit. Misschien zijn er dan wel te veel bellers.' Toch zegt Thèpot zijn umts-abonnement waarschijnlijk te zullen handhaven. 'Ik wil niet per se terug naar een gewoon mobieltje, maar ik wil ook geen cent extra voor umts betalen. Het biedt me niets speciaals.'