Gevecht in gevangenis Guantánamo

In de gevangenis van de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay in Cuba zijn donderdag gevangenen met geïmproviseerde wapens slaags geraakt met bewakers. De bewakers waren hun gemeenschappelijke ruimte binnengelokt door een gevangene die voorwendde zich te gaan ophangen, zo heeft gisteren de commandant van de basis, schout-bij-nacht Harry Harris, bekendgemaakt. Bij de schermutseling werden zes gevangenen licht gewond.

De gevangenen, tien in totaal die het opnamen tegen tien bewakers, gebruikten lampen en ventilators als wapens. Volgens Harris wilden de bewakers het leven van de gevangene redden, maar werden ze door de andere gevangenen in de ruimte belaagd.

Eerder donderdag hadden twee gevangenen geprobeerd zelfmoord te plegen door medicamenten te slikken die ze hadden opgespaard. Op diezelfde dag hadden de Amerikanen vijftien Saoedische gevangenen weggehaald om ze naar hun land terug te sturen. Er zitten nu nog 460 gevangenen vast op Guantánamo Bay, de meesten sinds jaren. De gevangenen die probeerden zich van het leven te beroven zijn verkeren nu in een stabiele toestand.

Er is op de basis sinds de opening van de gevangenis in januari 2002 meer dan veertig keer een zelfmoordpoging voorgekomen. Eén gevangene, Juma'a Mohammed al-Dossary, heeft twaalf zelfmoordpogingen gedaan. Volgens de advocaat van die gevangene zijn die pogingen het resultaat van de wanhoop bij de gevangenen, die soms al vier jaar gevangen zitten zonder te zijn berecht en zonder te weten wanneer ze vrij komen - áls ze vrij komen.

In 2003 probeerde een groep van 23 gevangenen collectief zelfmoord te plegen door zich op te hangen. In augustus vorig jaar begon een langdurige hongerstaking van 131 gevangenen; sommigen hongeren nog steeds. De Verenigde Naties hebben er gisteren juist bij de VS op aangedrongen de gevangenis te sluiten.