Getronics is 'Italië' eindelijk kwijt

Automatiseringsbedrijf Getronics is erin geslaagd zijn verlieslijdende Italiaanse activiteiten te verkopen. Gisteren maakte het bedrijf tegen middernacht bekend dat het de probleemdivisie inclusief schulden overhevelt naar het Italiaanse telecombedrijf Eutelia.

Welk bedrag Getronics voor de Italiaanse tak krijgt, werd niet bekendgemaakt. Het bedrijf stelt in zijn persbericht dat de divisie Getronics over 2006 een verliespost van 50 miljoen euro zal opleveren. Getronics was niet bereikbaar voor commentaar.

Begin dit jaar moest de top van Getronics bekendmaken dat de Italiaanse divisie onverwachts een substantieel verlies leed. In november had bestuursvoorzitter Klaas Wagenaar nog gezegd dat de divisie zich na jaren van miljoenenverliezen leek te herstellen. Uiteindelijk bleek het om een operationeel verlies te gaan van 71 miljoen euro over 2005. Volgens het Getronics-bestuur had het Italiaanse management de situatie aldaar in interne rapportages rooskleuriger voorgesteld dan ze was. De top in Nederland was daardoor volledig verrast, aldus de bestuurders.

Tegelijk met het bekendmaken van de onverwachte verliezen kondigde Getronics aan de Italiaanse tak te willen verkopen. Volgens het bedrijf hadden zo'n tien bedrijven belangstelling. Analisten vreesden aanvankelijk dat Getronics de probleemdivisie niet zou kwijtraken. Sommige van hen zeiden dat hun vertrouwen in het management door de Italië-affaire was afgenomen. De koers van het aandeel Getronics is de laatste maanden zo'n 3 euro gedaald, tot 8,16 gisteren.

Door het verlies in Italië was Getronics in overtreding van de bankconvenanten voor een kredietfaciliteit van 300 miljoen euro. Het bedrijf was nog in onderhandeling over een vrijstelling van die convenanten. Na de verkoop van de Italiaanse activiteiten zou dit zijn opgelost. Of dat met de verkoop aan Eutelia nu gelukt is, werd niet bekendgemaakt.