Gegrilde gevulde inktvisjes

Voor circa 16 stuks:1 kilo kleine inktvisjes, circa 16 stuks, schoongemaakt (zie inleiding)4 eetlepels olijfolie, plus olie voor het bestrijken250 gram gesnipperde ui4 tenen knoflook, fijngehakt100 gram gehakte prosciutto125 gram vers wit broodkruim4 eetlepels citroensaphandvol gehakte bladpeterseliezout en versgemalen peper1 ei, losgekloptVinaigrette van 4 eetlepels extra vergine olijfolie; 3 eetlepels citroensap en 2 eetlepels gehakte verse oregano

Het meeste werk in dit lekkere recept zit hem in het schoonmaken van de inktvisjes. U kunt ze soms al schoongemaakt kopen, maar meestal zijn ze in kiloverpakkingen uit de diepvries verkrijgbaar. Ga zo te werk. Snijd de tentakels van de kop en leg ze weg. Trek de kop met aanhangende ingewanden uit de lichaamszak en gooi dat weg. Trek de doorschijnende pen uit de lichaamszak. Spoel de lichaamszak onder de koude kraan en laat uitlekken in een vergiet. U kunt ze na het schoonmaken afgedekt een paar uur in de koelkast bewaren.

Houd de inktvisjes heel en snijd de tentakels in stukjes. Verhit de 4 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan op een matig vuur. Doe er de ui en knoflook in en laat onder af en toe omscheppen circa 10 minuten fruiten. Schep er de prosciutto, tentakels en het broodkruim door en laat onder af en toe omscheppen een paar minuten bakken. Schep er het citroensap en de peterselie door en breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur, laat even afkoelen en schep er dan het losgeklopte ei door.

Vul de inktvislichaampjes voor driekwart en maak de bovenkant dicht met een cocktailprikker. (U kunt ze nu een paar uur afgedekt in de koelkast bewaren.)

Verhit een grote, zware geribbelde grillpan op middelhoog vuur. Sprenkel er wat olijfolie over. Bestrijk de inktvisjes licht met olijfolie en leg ze in de grillpan, afhankelijk van hoe groot de pan is, in porties. Grilleer 3 tot 4 minuten, draai ze om en grilleer de tweede kant ook 3 tot 4 minuten. Houd eventueel de ee rste portie inktvisjes (onafgedekt) warm in een lauwe oven.

Doe de inktvisjes op een voorverwarmde schaal, giet er de vinaigrette over en dien op. Serveer met wat knapperig brood om de heerlijke sappen mee op te vegen.

KIM MACLEAN

    • Kim Maclean