Een staatsgreep!

Als het mooi weer is, dan wordt er morgen in België een staatsgreep gepleegd. De daders? Kunstenaar Jan Bucquoy en zijn vrienden.

Jan Bucquoy, enfant terrible der Belgen, zal zondagmiddag, klokslag twee uur, samen met zijn kornuiten het Koninklijk Paleis in Brussel bestormen. Vorig jaar waagde Bucquoy (60) ook een poging, maar toen kon hij op weinig bijval rekenen.

Als filmmaker, striptekenaar, anarchist, cafébaas en conservator van het Slipjesmuseum is Bucquoy altijd bedreven geweest in het choqueren van weldenkend België. Zo zorgde hij in 1992 voor opschudding door op de Grote Markt in Brussel een buste van wijlen koning Boudewijn te onthoofden. En ook zijn spitsbroeder, wereldvermaard taartengooier Noël Godin heeft beroemde wapenfeiten op zijn naam, zoals de slagroomtaart in het gezicht van Bill Gates.

De uitvalsbasis van de coupplegers is het legendarische Brusselse café de Dolle Mol. Het piepkleine cafeetje in de Spoormakersstraat, op een steenworp afstand van de Grote Markt, stond sinds 2002 leeg en werd onlangs gekraakt door Bucquoy en zijn trawanten.

Onder de clientèle worden rekruten geronseld voor de staatsgreep die Bucquoy voortaan elk jaar op 21 mei wil organiseren. Waarom op die datum? Bucquoy: 'Omdat het op 21 mei meestal niet regent. Een staatsgreep kan je niet plegen als het regent. In dat geval wordt de coup uitgesteld tot de dag erna, desnoods een hele week, tot het mooi weer is.'

Bij zonneschijn zal Bucquoy zijn tank parkeren voor het Koninklijk Paleis om dan vanaf het dak de tricolore te vervangen door de nieuwe Belgische vlag: een Chiquita-banaan op een zwarte achtergrond. De putschist heeft naar eigen zeggen immers een sponsorovereenkomst met de bananenproducent om de eerste kosten van de staatsgreep te ondervangen. Na de tulpen- en rozenrevoluties, nu dus de Belgische bananenrevolutie.

Ook de nieuwe Belgische hymne is al geschreven. Leer alvast meezingen: 'Amusons-nous, faisons les fous, la vie est courte après tout.' ('Laten we ons vermaken, laten we de gek uithangen, het leven is tenslotte te kort') Als de staatsgreep lukt, wat zo rond acht uur 's avonds duidelijk moet zijn, dan worden er 's nachts verkiezingen georganiseerd. In de nieuwe lottocratie worden de Belgische volksvertegenwoordigers door loting aangeduid. De Belgen van wie het sociale zekerheidsnummer als winnaar uit de bus komt, worden via sms, internet en tv-shows uitgenodigd om de volksvertegenwoordiging op zich te nemen. Ze mogen natuurlijk altijd weigeren. Alleen het koningshuis en de huidige regering mogen niet meespelen. Voor hen zijn andere taken weggelegd, zoals het herstellen van het wegennet in Congo.

In de verwarring worden verder het privé-eigendom en de erfenisrechten afgeschaft. De Belgen mogen vanaf het moment van de staatsgreep blijven wonen waar ze wonen. Er wordt hun dan ook geadviseerd voor zondag nog snel te verhuizen naar het huis van hun dromen. Wat bij de verkiezingen in 1995 via zijn partij BANAAN niet lukte, wordt nu via de staatsgreep ingevoerd: een basisinkomen voor alle Belgen.

Bucquoy zou tenslotte Bucquoy niet zijn, als niet de zedenverwildering duchtig in de hand gewerkt moet worden. In het nieuwe België wordt seks op publieke plaatsen niet alleen toegelaten, nadat een recente studie van de bonobo's heeft aangetoond dat dit agressief gedrag vermindert, wordt het zelfs aangemoedigd. Als de hele waslijst ingrijpende veranderingen is doorgevoerd, moet België een toonvoorbeeld worden voor alle andere landen. 'Het leven zal Belgisch zijn, of het zal niet zijn,' aldus Bucquoy.

    • Kristel Cuvelier