De lange arm van Luciano Moggi

De voetbalfraude van directeur Luciano Moggi van Juventus lijkt zich uit te breiden naar bondscoach Marcello Lippi. 'Het internationale effect van deze affaire is verwoestend.'

Juventus-directeur Luciano Moggi Foto Pics United Onderwerp/Subject: Juventus Club/Team/Country: Juventus Seizoen/Season: 2001/2002 FOTO/PHOTO: Juventus's coach Luciano MOGGI Trefwoorden/Keywords: trainer manager #P #D #07 %7,51 $15 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED.
Juventus-directeur Luciano Moggi Foto Pics United Onderwerp/Subject: Juventus Club/Team/Country: Juventus Seizoen/Season: 2001/2002 FOTO/PHOTO: Juventus's coach Luciano MOGGI Trefwoorden/Keywords: trainer manager #P #D #07 %7,51 $15 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED

'Als ze dit te weten komen, diskwalificeren ze me voor het leven.' Profetische, door de politie afgeluisterde woorden van Luciano Moggi. De inmiddels ontslagen algemeen directeur van Juventus is de hoofdpersoon in het voetbalschandaal dat Italië in de ban heeft en nu ook bondscoach Marcello Lippi heeft bereikt.

Moggi deed zijn voorspellende uitspraak in november 2004 tegen ex-scheidsrechter Carlo Longhi. Nog nagenietend vertelde Moggi dat hij arbiter Paparesta had opgesloten in de kleedkamer, omdat deze Juventus had benadeeld in de wedstrijd tegen Reggina. Moggi: 'Je zou moeten weten wat ik hem allemaal heb aangedaan.' Longhi: 'Mooi, mooi.'

Vrijheidsberoving luidt nu een van de aanklachten tegen Moggi. Maar Justitie verdenkt de ongekroonde baas van het Italiaanse voetbal ook van deelname aan een criminele organisatie, onoorbaar beïnvloeden van wedstrijden, sportieve fraude, valsheid in geschrifte en bedreiging. Dit alles in dienst van Juventus dat volgens Moggi blijkbaar met voetbal alleen geen kampioen van Italië kon worden.

'Ik moest me verdedigen tegen grotere machten', verantwoordde Moggi zich tegen Justitie. 'Anderen controleren de tv', zei hij verwijzend naar het Milan van ex-premier Silvio Berlusconi.

Sinds twee weken publiceren de Italiaanse kranten de ene na de andere onthulling, daarbij gretig citerend uit de onderzoeken van Justitie. Onderzoeken waarin tevens scheidsrechters, grensrechters, spelers, journalisten, politieagenten, club- en bondsbestuurders worden gecontroleerd. Ook de clubs Fiorentina en Lazio en in mindere mate Milan worden verdacht van het beïnvloeden van wedstrijden.

'Het internationale effect van deze affaire is verwoestend', zegt Ferruccio de Bortolli, hoofdredacteur van de krant Il Sole 24 Ore. 'In vergelijking met deze affaire verbleken de financiële schandalen van de afgelopen tijd, want hier is meer dan ooit het volksvertrouwen geschonden.'

Nu de competitie is afgelopen, is de einduitslag afhankelijk van nog lopend justitieel onderzoek. Niemand weet welke clubs volgend jaar Europees voetballen en welke teams degraderen.

Inmiddels zijn vrijwel alle topbestuurders van de voetbalbond afgetreden en is de bond onder curatele gesteld van Guido Rossi, oud-voorzitter van beurswaakhond Consob. De populairste voetbaljournalist Aldo Biscardi is van de buis gehaald, omdat hij onder één hoedje zou hebben gewerkt met Moggi. Negen scheidsrechters en tien grensrechters zijn geschorst.

Het aandeel Juventus heeft op de beurs in een week tijd 30 procent verloren. De club dreigt de titels van 2006 en 2005 kwijt te raken. Als Juve wordt teruggezet naar de Serie B, zal een groot deel van de spelers en de trainer vertrekken. Degradatie kost de club ook tientallen, zoniet meer dan 100 miljoen euro aan sponsorgelden en tv-rechten. Een faillissement kan dan volgens experts alleen worden voorkomen als de meerderheidsaandeelhouder, de familie Agnelli, de portemonnee trekt.

'Er bestaat geen maffiakoepel die het voetbal controleert. Ik ben niet de man die aan alle touwtjes trekt', zo verdedigde Moggi zich maandag tegenover justitie in Napels. Hij barstte twee keer in tranen uit. Maar alles wijst er op dat hij, met zijn 416 telefoongesprekken per dag via tientallen telefoontoestellen en sim-kaarten die hij voortdurend wisselde, de spin was in een web dat nog steeds groter lijkt te worden. Zelfs Ajax is nu indirect betrokken. Met de transfer van Ibrahimovic naar Juventus zou zwart geld zijn gemoeid. De financiële politie heeft donderdag een inval gedaan in het huis van de voetballer.

Twaalf jaar geleden trad Luciano Moggi aan bij Juventus. Sindsdien heeft hij volgens justitie strooiend met vrijkaartjes en shirtjes van Juventus, met gunsten en met bedreigingen de controle verworven over de voetbalwereld. Voetbalvoorzitters van andere clubs die tegen het systeem-Moggi in opstand kwamen, disciplineerde hij door scheidsrechters tegen hen op te stoken en zo die clubs in degradatiegevaar te brengen. De bondsofficials die de scheidsrechters toewezen, kregen wekelijks instructies van hem. Sportjournalisten verbood hij om dubieuze scheidsrechters te bekritiseren. Rechters informeerden hem indirect over lopend onderzoek. Ministers vroegen hem om gunsten voor hun favoriete club. Politieagenten in Rome escorteerden hem en zijn winkelende vriendinnen op kosten van de staat. En ex-Juventus-trainer en huidige bondscoach Marcello Lippi spaarde Juventus-spelers, wanneer Moggi daar om vroeg.

Lippi komt door de affaire in een steeds moeilijker parket. Kranten citeren uit zijn telefoongesprekken met Moggi. Op 18 maart 2005 belde Moggi Lippi in verband met de kwalificatiewedstrijd van 5 juni tegen Noorwegen. Moggi zou op die dag met Juventus op tournee gaan naar Japan en had aanvoerder Alessandro del Piero nodig als boegbeeld van de club.

Lippi: 'Eh.'

Moggi: 'Aangezien Del Piero de vaandeldrager is hij stelt nu niet veel voor, om hem nu te selecteren, dus... dus...'

Lippi: 'Eh...'

Maar als Moggi aandringt: 'Op dit moment was ik niet van plan hem op te roepen eh, ook voor jullie is dat beter dat ik hem niet oproep... Nee nee, ik roep hem niet op.'

Gisteren moest bondscoach Lippi als getuige verantwoording afleggen tegenover de officier van Justitie. Die verdenkt hem van ondergeschiktheid aan Moggi. In dat gesprek tussen Lippi en het OM is ook gesproken over de samenwerking tussen de zoon van Lippi, Davide, en de zoon van Moggi, Allessandro. Beiden werken voor Gea, het bedrijf dat de zaken waarneemt van ruim 200 Italiaanse profvoetballers.

Gea zou het nationaal elftal hebben gebruikt om de waarde van spelers te verhogen en ze naar Gea te lokken. De Gazzetta dello Sport suggereerde dat zoon Lippi tegen een speler had gezegd: 'Kom terug bij Gea en je zult zien dat papa [bondscoach] je zal oproepen voor de Azzurri.'

Marcello Lippi ontkent alle aantijgingen. Hij zegt dat hij door alle clubvoorzitters wordt gebeld met verzoeken. Maar de schijn werkt tegen hem. Hij was acht jaar in dienst van Moggi en Juventus. Hij won vijf kampioenschappen, een Champions League (tegen Ajax) en een wereldbeker. Titels die niet allemaal zuiver lijken.

Voor weekblad L'Espresso is het voldoende om twijfels te hebben over Lippi. 'Moet deze man die zo lijkt ingekapseld in het machtssysteem dat op instorten staat Italië vertegenwoordigen op het WK?' Het blad wenst de Azzurri succes: 'De beste wensen aan iedereen, en Forza Italia.'

    • Bas Mesters