Calvijn

Henk Kesler kan zich niet voorstellen dat in zijn geliefde sport wordt gerommeld en gefraudeerd. Hij heeft altijd al het idee gehad dat Nederlanders te calvinistisch zijn voor gokschandalen en omkoping.

Die Henk.

Dachten wij dat in de tijd van de bouwfraude ook niet? Cees van der Hoeven houdt in magistrale onverstoorbaarheid dapper vol dat hij de eerstgeborene van Calvijn is. Bij de LPF stikte het van de calvinisten, maar de boeken klopten zelden. Gerommel was cultuur geworden. In het wereldje van de Endstra's worden calvinisten lekker geliquideerd. Het Nederlandse voetbal daarentegen kan niet anders dan brandschoon zijn. Zegt de voorzitter van het Betaald Voetbal.

Het zal wel.

Het is hem zelden aan te zien, maar Henk Kesler is een onverbeterlijke grapjas. Laten we zeggen, een glimmende dominee met een slok op. Altijd kanselbereid, maar niet geheel verantwoordelijk voor de fantasieën die hem door God en de medemens zijn gegeven.

Henk Kesler is zijn eigen marmeren kerker. Gelukkig weet hij dat van zichzelf niet. Uiteindelijk is hij de Neelie Kroes-epigoon van het Betaald Voetbal. Vader en moeder van dorre teksten als: 'Hoezo ongemak? Vreugde alom!' En voor andersdenkenden: sowieso fiësta! In elk lichaam, van bestuurder tot bobo, huizen karrenvrachten aan onbespoten geluk.

Bengel voor het leven.

Natuurlijk is deze cha-cha-cha van geloof, geluk en vertrouwen een dip in het imbroglio der gedachten.

Laten we voorzichtig spreken van een morele black-out. Het is hem niet aan te rekenen dat Hollanders een Chinees scherm van gezichten zijn, maar juist Henk Kesler doet altijd alsof-ie gebouwd is op klei en communicatie. Op openheid van zinnen en gemoed. Wie hem ooit in staat van gepoederde misère heeft gezien, mag het zeggen. Henk is vrolijk en onschuldig. Henk is Philips. Trots vooral, op zijn voorname voorkomen.

Calvinistisch trots.

Ik wil er liever niet over speculeren. Hoe corrupt is voetballend Nederland? De schaarse vrienden die ik ken , zeggen mij: 'Heel corrupt.' En dat zijn dus vrienden die nooit aan Renze de Vries denken, niet aan de varkenshoeder uit Groningen. Zij zien alleen maar de contouren van nachtclubs en advocatenkantoren. Misschien moet Henk Kesler weer eens op stap gaan op te weten wat er in zijn wereld leeft.

Het kan toch niet zo zijn dat hij denkt dat duisternis van over de oceaan is. Of van België. Of van Italië. Of van Montenegro. Kesler kan weten dat, bijvoorbeeld, in Limburg veel van het leven bij het bier wordt beslecht. Of zou de heer Kesler een tikje wereldvreemd zijn?

Ook prima, maar dan wel in de bedstee, niet als beleidsbepalende choreograaf van de KNVB.

In de krant las ik dat de transfer van Zlatan Ibrahimovic van Ajax naar Juventus opeens verdacht is. Mij verwondert het net niet. Zwijg me over het calvinisme bij transfers. Ik ken geen onverdachte transfers. Niet in Italië, niet in België, niet in Nederland.

Corruptie? Uiteraard klinkt het te groot voor de gebeitelde misdienaar Henk Kesler. Maar waarom is dan zijn eigenste KNVB een onderzoek begonnen naar het inkomen van scheidsrechters? Zij kunnen volgens de morele criteria niet eens in een huis met oprit wonen. Wat zou het verschil zijn tussen calvinisme en jezuïtisme? Stel dat Dick Jol getrouwd is met een rijke weduwe. Mag hij misschien per Jaguar naar Fortuna gaan?

Henk Kesler rijdt trouwens ook groot. Niet dat ik het hem niet zou gunnen. Maar laat dan ook anderen in parafernalia excelleren. Natuurlijk is Nederland zo corrupt als de pest. In sport en samenleving, in asiel en vergevingsgezindheid. De gulden regeert. Het is nooit anders geweest.

Straks, in Duitsland, barst het klompennationalisme los. Het zou de heer Kesler tot eer strekken als hij deze waanzin becijfert in functie van zijn morele categorieën. Ik vrees dat zijn opportunisme legendarisch zal zijn. Bij het holisme af. Over fraudeurs en marktkramers zal hij het niet hebben. Dat laten ook de sponsors van de KNVB niet toe.

Henk Kesler: de glimlach van een calvinistische klomp.

    • Hugo Camps