Bot: meer EU bij werk en justitie

Nederland zal zich de komende jaren inzetten voor meer Europese samenwerking op het gebied van justitie, energie, werkgelegenheid en een effectiever buitenlands beleid. Minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft dat gisteren gezegd bij de presentatie van de resultaten van de internet-enquête nederlandineuropa.nl.

Daaruit blijkt onder meer dat 53 procent van de Nederlanders vindt dat de veranderingen in Europa 'te snel' gaan. 52 procent is tegen toetreding van Turkije tot de EU, ook als het aan alle criteria voldoet.

'Geen stilstand, we moeten doorwerken op grond van de bestaande verdragen', aldus Bot, verwijzend naar het Nederlandse 'nee' tegen de EU-Grondwet in het referendum dat aanleiding was voor de enquête. Uit een 'kabinetsanalyse Europese bezinningsperiode' blijkt dat de regering niet verwacht dat een nieuw grondwettelijk verdrag voor 2008-2009 in Europa aan de orde komt.

De vragenlijst is door meer dan 97.000 mensen ingevuld. Volgens de regering, die via de site de mening van Nederlanders inventariseerde, is de enquête representatief. Bot waarschuwde tegen te grote invloed van enquêtes: 'We moeten niet overal achter aan hollen. Dan heb je geen regering nodig.'

Europa: pagina 2