Bojan Z

De in Belgrado geboren Bojan Z(ulfikarpasiç) verhuisde in 1988 naar Parijs waar hij een veelgevraagde (jazz)pianist werd. De net verschenen trio-cd Xenophonia, zijn zesde plaat, maakt glashelder waar die populariteit aan te danken moet zijn. Bojan speelt technisch perfect, heeft een grote fantasie en valt zelden in herhaling. Contrabassist Remi Vignolo speelt in Xenos Blues de sterren van de hemel Het stuk met de titel CD-ROM met Krassen Lutzkanov op houten kaval-fluit refereert op een aanstekelijke manier aan Bojans (Joego-) Slavische roots. Dit is een speelse plaat zonder humbug en hype.

Op Fire & Forget speelt Bojan Rhodes en CX 3 in het kwintet van saxofonist Julien Lourau. De sfeer varieert tussen concrete jazz(rock) en abstractere muziek waarvan een deel als soundtrack werd gebruikt voor Évangile du Cochon créole, een korte documentaire over het gedoemde en door voodoo beheerste halfeiland Haïti.

Onder de titel 'Paris Touch' spelen deze groepen op 3/6 op de Music Meeting in Nijmegen.

Frans Van Leeuwen

Bojan Z: Xenophonia (Label Blue LBLC 6684). Julien Lourau: Fire & Forget (cd+dvd) (idem 6680.81). Harm. Mundi
    • Frans van Leeuwen