Beethoven: Symfonie nr 7

In dit land is de klassieke Beethovencyclus - in korte tijd alle symfonieën en concerten met tussendoor nog wat ouverturewerk - helaas verdwenen. Het Nederlands Philharmonisch Orkest gaat nu een symfonische cyclus uitsmeren over drie seizoenen. Bernard Haitink deed een minder uitgerekte Beethovencyclus tussen november 2005 en april 2006 bij het London Symphony Orchestra, waarvan nu de opnamen van de Zevende symfonie en het Tripel concert verschenen op het eigen label LSO Live.

Haitink komt met in Londen zeer geprezen klassieke interpretaties, met veel gevoel opgebouwd en pendelend tussen klein en mild en stevig en monumentaal. De Zevende klinkt met prikkelende ritmiek. Het Tripel concert telt drie uitstekende solisten: concertmeester Gordan Nikolic (Nikolitch, spellen de Engelsen), zijn cellocollega Tim Hugh en pianist Lars Vogt. Nikolic leidt het Nederlands Kamerorkest en hij bewijst zich ook hier volledig. Jammer dat het Largo maar vijf minuten duurt.

Beethoven: Symfonie nr 7; Tripel concert o.l.v. Bernard Haitink (LSO Live 0598)
    • Kasper Jansen