BCC verdubbelt aantal winkels

Frits Baltesen

Winkelketen BCC, na Media Markt de grootste elektronicazaak in Nederland, verdubbelt het aantal filialen in zes jaar naar tachtig. Mede hierdoor denkt de directie dat enkele concurrenten niet zullen overleven.

BCC heeft nu een marktaandeel van ongeveer 7 procent. Directeur P. Brussel streeft over zes jaar naar een marktaandeel van ongeveer 15 procent. 'Anderen zullen daar last van krijgen', zegt Brussel. Nu zijn er acht elektronicaketens. 'Dat is over drie jaar gehalveerd', meent hij. 'Ze redden het niet, want ze zijn te weinig onderscheidend.'

De afgelopen twee jaar verdween Megapool en Raf werd na surseance afgeslankt. Harense Smid (34 winkels) kreeg vorig jaar financiële klappen. Winkels uit de failliete boedel van Megapool bleken slecht te renderen. In maart werd Modern opgeheven. Eigenaar Impact Retail heeft ze samengevoegd met It's (nu 112 zaken).

Brussel denkt dat de branche zal consolideren door uitbreiding van twee andere sterke partijen. Expert (190 vestigingen) wil veertig zaken openen. Media Markt verdubbelt in zes jaar naar 45 winkels en begint keten Saturn.

    • Frits Baltesen