Artsen: hospitaal weigert patiënt

Ziekenhuizen weigeren steeds vaker onverzekerden te behandelen. Dat zeggen de Rotterdamse artsen M. Kok, die illegalen hulp verleent, en de huisarts F. Sikken in het blad Medisch Contact dat gisteren is verschenen.

Volgens de twee artsen worden patiënten zonder een identiteitsbewijs of verzekeringsbewijs bij de receptie van ziekenhuizen dikwijls al weggestuurd zonder dat iemand heeft beoordeeld of hij dringend medische hulp behoeft. Een Rotterdams ziekenhuis, dat niet bij naam wordt genoemd, zou de artsen hebben gemeld dat zij nooit onverzekerden behandelen.

Volgens het Tweede-Kamerlid Khadija Arib (PvdA) wijzen ook het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag onverzekerden de deur. Samen met GroenLinks heft Arib opheldering gevraagd aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD).

PvdA en GroenLinks willen dat Hoogervorst een waarborgfonds instelt dat ziekenhuizen financieel compenseert voor de hulp aan onverzekerden.

Sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet, begin dit jaar, kunnen ziekenhuizen geen beroep meer doen op een pot voor hulp aan onverzekerden. Als ze deze patiënten tóch behandelen, komen de kosten voor rekening van de zorginstellingen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) pleit al langer voor de invoering van een waarborgfonds, aldus een woordvoerder. Hoogervorst heeft in februari gezegd daar best te voelen. Maar hij wil het fonds alleen invoeren als blijkt dat het aantal onverzekerden sinds januari van dit jaar enorm is gestegen.

Het enquêtebureau TNS NIPO presenteerde gisteren een onderzoek dat verband houdt met het toelatingsbeleid van ziekenhuizen. Sommige mensen met een belangrijke maatschappelijke positie, zoals ondernemers en politici, zeggen voorrang te krijgen bij huisartsen en specialisten in het ziekenhuis. Dit geldt bij 7 procent van de 278 leden van de 'elite' die aan de enquête hebben meegedaan.

Tweede-Kamerlid Arib zegt dat het voorrang geven aan bekende mensen of bekenden uit de omgeving van de arts een zeer oud verschijnsel is. 'In sommige landen komt het nog veel meer voor dan in Nederland.' Dat neemt volgens haar niet weg dat het fout is.