Apathisch in zwart gat

Zeven leerlingen van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar schrijven een weblog over hun eindexamen. Vandaag: Lotte Waaijers is gedesoriënteerd.

Lotte Waaijers Zeven leerlingen van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar schrijven een weblog over hun eindexamen. Vandaag: Lotte Waaijers is gedesoriënteerd

'De examens pakken anders uit dan gedacht. Ik heb er in de afgelopen zes jaar verschillende ideeën over gehad.

Als onderbouwer zag ik de examens uiteraard als een monsterlijk obstakel dat me het verdere zicht op de toekomst ontnam. Ik zag de Grote Mensen uit De Zesde interessante gesprekken voeren, waarbij Moeilijke Stof aan de orde kwam. Zo word ik later ook, dacht ik.

Als bovenbouwer dacht ik vooral aan de mogelijkheden na mijn examen, of, hopelijk hetzelfde, na mijn slagen. Nu, als zesdeklasser, voel ik me geen bovenbouwer meer, maar ook geen examenkandidaat. Doordat ik in de afgelopen periode geen lessen meer heb gevolgd en veel met vrienden naar de stad ben geweest, voelt het leren en maken van de examens heel raar.

Vandaag dan eindelijk de eerste examens. Weinig gestrest heb ik de toetsen gemaakt alsof het willekeurige toetsen waren. Al met al maakt het examen nogal een apathisch iemand van me, iemand die hangt in een zwart gat. School is toch eigenlijk afgesloten, 'de toekomst' nog niet begonnen en terwijl ik me nog aan het oriënteren ben, moet ik de beste prestatie van de afgelopen zes jaar te leveren.

Wat een rare tijd, die examens.'

WWW.NRC.NL/EINDEXAMEN