30 jaar vorstelijke hoeden

De man die dertig jaar hoeden ontwierp voor koningin Beatrix is vorige week overleden. Friederike de Raat over Harry Scheltens

HOEDENFAMILIE: Koningin Beatrix en prinses Máxima. Volgens de Encyclopedie van het Koninklijk Huis, die vorig jaar werd samengesteld door een groot aantal deskundigen, vertonen de hoeden van Beatrix een ontwikkeling „van gewaagd conventioneel naar gewaagd vooruitstrevend”. In de jaren negentig werden ze kleuriger, gevariëerder van vorm en groter. „Ze verdienen bijna de naam stoffen sculpturen”, oordeelt het boek. „Koningin Beatrix heeft blijkbaar de weg geplaveid voor de komende generatie. Met name prinses Máxima heeft zich enthousiast op het experimenteren met hoeden gestort.” Máxima was woensdag jarig. Ze werd 35. (ANP) Foto Vincent Mentzel Bij het verlaten van het Stadhuis van Santiago roept het publiek om Maxima,(r) Burgemeester J.Lavin. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C==Chili,Santiago. 19 maart 2003 Mentzel, Vincent

Het is 1970 als de Amsterdamse hoedenontwerper Harry Scheltens de stoute schoenen aantrekt. Omdat hij kroonprinses Beatrix graag als klant wilde, stuurde hij, gestimuleerd door de kledingontwerpster van de prinses, een tiental hoeden naar Drakestein. Tot zijn verrassing kocht het toekomstige staatshoofd er een paar. Scheltens zou ruim dertig jaar voor Beatrix blijven werken en de modegeschiedenis ingaan als 'de ontwerper van de koningin', hoewel hij niet de enige was die hoeden voor haar maakte - ook de Amsterdamse modiste Suzanne Moulijn deed dat bijvoorbeeld.

Vorige week overleed Scheltens, 79 jaar oud. Hij werkte al een paar jaar niet meer, omdat hij aan Parkinson leed en problemen had met zijn handen.

Scheltens maakte zo'n dertig hoeden per jaar voor Beatrix. Kloeke, tijdloze hoeden, meestal symmetrisch, rond en met een brede rand. Op de kritiek die hij met enige regelmaat kreeg dat zijn hoeden wel wat eleganter konden, zei hij eens in een interview: 'Wat dacht u: dat de koningin geen inspraak had in de hoeden die ze draagt? Ik maak al zo lang hoeden en weet precies wat ze leuk vindt. Ze wíl juist grote, ronde hoeden.' Zijn hoeden hebben een uitgesproken vorm, beaamde Scheltens. 'Ze zijn voor de ware liefhebber.'

Behalve de koningin had Scheltens Fien de la Mar, Gretta Duisenberg, Ellen Vogel en de prinsessen Margriet en Irene als klanten. Hij groeide op in Kampen en volgde zijn eerste mode-opleiding in Enschede. Zijn laatste atelier had hij aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid. Verschillende hoedenontwerpers, zoals Rian Wijnands en Gon Hoogvliet, kregen les van hem. Scheltens, die in 1996 werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, betreurde het dat er zo weinig hoeden worden gedragen. 'Het ergste vind ik die baseball-petjes, die tegenwoordig net zo gangbaar zijn als de matelots, de matrozenhoeden van vroeger. Afschuwelijk, die staan zó onnozel.'

    • Friederike de Raat