'Zelfs voor Turken lastig' Droom over houthakken

Gürkan Kücüksentürk (26) speelt de rol van arts Ilyas Cabar in de soap Onderweg naar Morgen op BNN. Hij heeft geen Turks gehad op de middelbare school, maar heeft wel twee jaar in Turkije op school gezeten. Gürkan is tweetalig opgevoed en spreekt vloeiend Turks. Vier vragen over het vwo-examen Turks van gisteren, dat hij op ons verzoek bekeek.

Foto RTL4
Foto RTL4 RTL4

Zou je het zelf hebben gehaald?

'Ja, ik zou wel een voldoende hebben gehaald. Maar het was pittig! Er staan termen in die ook sommige Turken vermoedelijk niet zouden snappen, zoals bepaalde medische begrippen.'

Was het een saai examen?

'Alle examens zijn saai. Maar ik moet zeggen dat de samenstellers van het examen hun best hebben gedaan, bijvoorbeeld met een tekst over het tijdschrift Don Quichotte.'

Wat voor soort vragen werden over dat tijdschrift gesteld?

'Er was een multiple-choice-vraag (vraag 4): welke bewering is niet waar? Het goede antwoord is c. Dat antwoord stelt dat het blad zou willen dat Turkije bij de Europese Unie komt. Dat staat er niet.

Wat verwacht je van iemand die een voldoende haalt voor dit examen?

'Die kan een prima dialoog voeren. Wie dit haalt, is echt goed!'

Droom over houthakken

Zeven leerlingen van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar schrijven een weblog over hun eindexamen. Vandaag: Joost de Leeuw over houthakken.

'Alweer gedroomd. Ik blijf maar volhouden dat het naderende examen me niet veel doet, maar onbewust zweet ik van binnen. Vannacht deed ik aan examensabotage. Het was de dag voordat collega-kandidaten van de groenschool hun examen houthakken moesten afleggen.

Met een groepje handlangers sloop ik door de bossen. De eerste boom die ik onder handen nam ging uiteraard uit zichzelf al neer. De boswachters waren ons op het spoor. Ik verstopte mij in een kast. Heel curieus allemaal.

Over een paar minuten stap ik op de fiets en ga ik de sfeer proeven op school. Op dit moment wordt Grieks afgenomen, straks biologie. Wat moet het heerlijk zijn om tussen de nerveuze klasgenoten rond te lopen, terwijl je zelf elk moment naar huis mag.'

Kijk voor het weblog op www.nrc.nl/eindexamen