www.nrc.nl

Rita Verdonk
Rita Verdonk

Verdonk. Hans Nijenhuis en Titia Ketelaar schrijven vrijwel dagelijks op hun weblog over de keuzes die de redactie van nrc.next maakt. Gisteren schreef Nijenhuis: „Wie zijn toch die miljoenen Nederlanders die blijkens opiniepeilingen vonden dat de minister best het paspoort van Hirsi Ali mocht intrekken? In de kranten zie je ze nauwelijks terug, en in de Tweede Kamer al helemaal niet. Daar was het debat 140 tegen 1. (...) je kunt je je dus afvragen in hoeverre zij hiermee het volk vertegenwoordigden. Misschien iets voor nrc.next van morgen.” Vandaag is dat het thema van Next. „Ik ben wel tevreden”, schrijft Nijenhuis vandaag op het nextlog. „Ik zeg niet dat parlement en pers het fout hadden bij hun behandeling van de kwestie, ik zeg ook niet per se dat je zelfs kunt spreken van ‘parlement en pers’ alsof dat twee handen op één buik zijn (wordt nog wel eens gedacht). Maar ik wil wel heel graag de lezer meegeven dat veel mensen er anders over kunnen denken.” www.nrc.nl/nextlog

Wolf. Correspondent Coen van Zwol schrijft over een toespraak van Poetin. Daarbij zei de Russische president: „Kameraad wolf weet wie te eten en luistert niet”. Volgens Van Zwol doelde hij op Amerika. Maar wat bedoelde Poetin met zijn uitspraak? „Ik vind een verklaring voor ‘kameraad wolf’ in Konstantin’s blog”, schrijft Van Zwol. „Volgens hem is het een oude Sovjetgrap: ‘Rabinovitsj (de slimme jood) valt in een kuil met zijn schaapje. Even later valt er ook een wolf in de kuil. De schaap begint angstig te blaten. Zegt Rabinovitsj: ‘Wat nou, bêh, bêh. Kameraad wolf weet wel wie hij moet opeten.’ De wolf is een standaardkarakter in Europese sprookjes: het gevaar dat loert in de zwarte bossen rond het dorp.”

www.nrc.nl/moskou