VVD-leden kunnen stem herzien

Leden van de VVD die al schriftelijk hun stem hebben uitgebracht op een van de drie kandidaten voor het lijsttrekkersschap, kunnen elektronisch opnieuw stemmen. De reglementen voorzien in die mogelijkheid. Een woordvoerder van de VVD heeft dat gisteren gezegd.

De stemprocedure is zo ingericht om te voorkomen dat mensen zowel elektronisch als schriftelijk stemmen. Wanneer dat toch gebeurt, telt de elektronische stem. De woordvoerder van het campagneteam van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) is woedend dat deze regel spijtoptanten de kans geeft een stem op Verdonk nu in te ruilen voor een stem op haar belangrijkste rivaal staatsecretaris Rutte (Onderwijs, VVD) of op de derde kandidaat Jelleke Veenendaal. Hij onderstreept dat het niet de bedoeling is om leden uit te lokken van deze mogelijkheid gebruik te maken. 'Wij eisen van het partijbestuur dat de eerst uitgebrachte stem gaat gelden', zegt de woordvoeder tijdens een partijbijeenkomst in Kaatsheuvel gisteravond. 'De bepaling was immers niet bedoeld om de stem te herzien. Dit is beïnvloeding van het stemgedrag van leden door het hoofdbestuur.' Hij benadrukt dat de mogelijkheid van stemherziening niet in het nadeel van Verdonk hoeft te zijn. 'Er kunnen ook leden zijn die eerst niet, en nu toch op Verdonk willen stemmen. Maar het blijft ongeoorloofd.'

Tot dusver hebben ongeveer 9.000 van de 40.000 leden hun stem schriftelijk uitgebracht. In totaal hebben circa 20.000 mensen gestemd.

Kandidaat Rita Verdonk kreeg deze week zware kritiek vanuit haar eigen partij, omdat ze als minister van Vreemdelingenzaken tot de conclusie was gekomen dat Ayaan Hirsi Ali, tot afgelopen dinsdag VVD-Tweede Kamerlid, niet als Nederlander kan worden beschouwd. Enkele prominente VVD'ers zeiden toen blij te zijn dat zij hun stem nog niet hadden uitgebracht.

Het campagneteam had al ver voor het spoeddebat over het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali twijfels geuit over de verkiezingen. Het team had een eigen waarnemer op het partijbureau geëist om verkiezingsfrause uit te sluiten. De partijtop zou volledig op de hand zijn van tegenstrever Mark Rutte.

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat 52 procent van de VVD-kiezers sinds woensdag de voorkeur geven aan Mark Rutte als lijsttrekker. Zij zouden op hem stemmen als er nu Tweede-Kamerverkiezingen zouden zijn.