Vroege chimpansee had ooit seks met oermens

Vóór de definitieve evolutionaire splitsing tussen de chimpansee en de mens (circa 5,5 à 5 miljoen jaar geleden) is er zo'n 1,2 miljoen jaar geweest waarin de soorten genetisch al uit elkaar waren gegroeid, maar waarin nog wèl vruchtbaar seksueel contact is geweest, met 'bastaarden' als gevolg..

Dit blijkt uit analyse van delen van het DNA van mens en chimpansee. Wetenschappers onder leiding van geneticus David Reich hebben dit gisteren in het tijdschrift Nature gepubliceerd. Reich vergeleek DNA bij de mens, de chimpansee, de gorilla en twee aapjes.

De scheiding tussen 'chimp' en mens is een langdurige affaire geweest, de verschillen in 'ouderdom' van de verschillende delen van het DNA lopen op tot vier miljoen jaar. Dat betekent dat al 9 miljoen jaar geleden de scheiding tussen voorouders van de huidige chimpansee en de huidige mens geleidelijk lijkt te beginnen, met 6 à 7 miljoen jaar geleden een vrij definitieve scheiding, waarna nog ruim een miljoen jaar incidentele menging plaats vond.

Het huidige mensengeslacht Homo, met zijn grote hersenen en rijzige gestalte, is ongeveer twee miljoen jaar oud.

De voorganger van Homo, de in herseninhoud nog vrij chimpanseeachtige maar al wel rechtoplopende Australopithecus leefde tussen 4 en 1,5 miljoen jaar geleden. De nu geconstateerde 'bijmenging' speelt zich dus in de fase daarvoor af.