Vier aanhoudingen na lekken staatsgeheimen

Vier verdachten die betrokken zouden zijn bij het lekken van staatsgeheimen aan topcrimineel Mink K. zijn gisteren en vandaag aangehouden. Dat heeft het openbaar ministerie in Breda bekend gemaakt. In totaal zitten nu vijf verdachten vast in deze zaak. Eerder werd Paul H. gearresteerd, een oud-medewerker van de BVD, de voorloper van de huidige AIVD. Zijn voorarrest is gisteren met dertig dagen verlengd. De vier andere verdachten zijn volgens het openbaar ministerie in Breda geen agenten of ex-agenten van de inlichtingendienst.

De ex-agent Paul H. zou via ‘liefdesbrieven’ contact hebben onderhouden met de gedetineerde Mink K. en hem AIVD-dossiers te koop hebben aangeboden. AIVD-dossiers zijn staatsgeheime documenten. Mink K. zit in de de gevangenis wegens mogelijke betrokkenheid bij de liquidatie van een hasjhandelaar in 1993.

Begin dit jaar berichtte De Telegraaf dat AIVD-dossiers circuleerden in het criminele circuit. Uit de dossiers van het zogeheten Mikado-onderzoek bleek dat de AIVD over informatie beschikte dat de groep van Mink K. politie- en justitiemedewerkers omkocht. Justitie onderzoekt hoe de documenten naar buiten zijn gekomen. De journalisten die het lek bekendmaakten, zijn verhoord als verdachten, maar niet aangehouden.