Verstopte- koolsnack

Nodig: ½ kleine bloemkool1 stronk broccoli150 g bloem3 eierensnufje zout1 eetl. zonnebloemolieolie om te frituren

Het valt niet mee om kinderen tot het eten van groente te bekeren. Jamie Oliver, die het op Engelse scholen probeerde, werd voor de ingang begroet door kleine junkfood-eters die demonstratief een bord met de door bovenmeester gecensureerde tekst: ‘Go away Jamie’ omhoog hielden waar eerst ‘Fuck off Jamie’ had gestaan. Vandaag een groentetruc die thuis het proberen waard is. Bloemkool en broccoli worden in een jasje van deeg verstopt en vervolgens gefrituurd.

Bereiding: snijd van de bloemkool kleine roosjes. Doe hetzelfde bij de broccoli. Schil de steeltjes van de broccoli. Kook de koolroosjes ongeveer 3 minuten in lichtgezouten water en laat ze goed uitlekken. Doe de bloem, 1 eetlepel zonnebloemolie en een snufje zout in een kom. Splits de eieren. Doe de dooiers in de kom met bloem. Klop met behulp van een handmixer in een tweede kom de eiwitten stijf. Mix vervolgens bij beetje tegelijk 175 milliliter ijskoud water door de bloem en eieren tot een glad stevig beslag. Spatel vervolgens de stijfgeklopte eieren erdoor. Verhit in een (frituur)pan olie tot 170 graden. Wentel de koolroosjes door het beslag en laat ze in de hete olie glijden. Bak niet meer dan circa vijf roosjes tegelijk. Schep ze zodra ze lichtbruin gekleurd zijn met een schuimspaan uit de olie op keukenpapier. Laat ze daar even uitdruipen. Strooi er een beetje zout op. Zet favoriet kinderglijmiddel, chilisaus, ketchup en mayonaise, waarin de verstopte groente wordt gedoopt, op tafel of maak zelf een wat gezondere dipsaus van gelijke delen mayonaise en yoghurt en roer daar fijngehakte peterselie en zout naar smaak door.

Anne Scheepmaker

Morgen: gegrilde inktvisjes.

    • Anne Scheepmaker