Vanaf morgen niet meer: oranjemassahysterie

Dat liedje van André Hazes was toen zo mooi. Een hymne was het haast. Wij houden van Oranje. Dat deden we. Het Nederlands elftal werd kampioen, het was groot feest.

Foto WFA, beeldbewerking Fotodienst NRC WFA08:ORANJEGEKTE:AMSTERDAM;12MEI2006- In verband met het WK hullen veel etalages en ook personen zich in de nationale kleur, getuige deze voorbijganger en winkel voor beroepskleding in de Ceintuurbaan. WFA/jvdh/str. Michael Jacobs WFA
Foto WFA, beeldbewerking Fotodienst NRC WFA08:ORANJEGEKTE:AMSTERDAM;12MEI2006- In verband met het WK hullen veel etalages en ook personen zich in de nationale kleur, getuige deze voorbijganger en winkel voor beroepskleding in de Ceintuurbaan. WFA/jvdh/str. Michael Jacobs WFA WFA

Er was toen ook iets leuks op tv, heel eigenaardig: er was een café dat helemaal oranje versierd was. Origineel. Kom daar nu nog maar om, iets origineels. Tegenwoordig is alles oranje. Alles. Alles. Alles.

Kijk, dat het café om de hoek deze week het oranje landbouwplastic tegen de pui heeft bevestigd is begrijpelijk. Het is afschuwelijk lelijk, maar begrijpelijk. Het zal er tijdens het WK wel elke avond bal zijn. En ach, een café is een café.

Maar waarom heeft het assurantiekantoor in zijn etalage allemaal oranje prullaria liggen en hangen? Een oranje T-shirt, twee Nederlandse vlaggetjes, een voetbal. Waarom? Denkt de assuradeur dat wij massaal assuranties gaan kopen omdat zijn etalage er zo gezellig uitziet?

En waarom nú al? Het WK begint pas op vrijdag 9 juni. Dat is pas over drie weken!

Stop dat oranje. Begin jaren negentig was het nog aandoenlijk om te zien dat die ene buurt in de stad helemaal oranje versierd werd, maar je was wel blij dat je daar niet woonde. Nu krijg je voor je het weet een briefje in de bus van de feestcommissie uit je straat: wanneer de boel versierd wordt, hoe de taken onder de buren verdeeld zijn en hoeveel iedereen moet meebetalen aan de Gezellige Straatversiering, want: de Prinsenlaan steunt het Nederlands Elftal!

Wie heeft ooit verzonnen dat het leuk is om met zijn allen in het oranje te gaan tijdens Kampioenschappen voetbal? Kunnen we niet gewoon gezellig voetbal kijken zónder al die troep?

Het wordt zo opgedrongen. Je bent een stakker als je niet gezellig met anderen naar Oranje gaat kijken. Het is erger dat je tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal geen afspraak met vrienden hebt om te kijken, dan om op oudejaarsavond alleen thuis te zitten.

En heel eng: wat nou als we - uiterst hypothetisch - kampioen worden? Dan is er een groots feest in Amsterdam! En wat doen we dan met de rellen? Nou ja, dat zijn dan natuurlijk geen echte 'fans' van oranje. Dus dat telt niet waarschijnlijk. Want dat heeft met voetbal en oranjemassahysterie helemaal niets te maken.

Irritaties waar vanaf morgen een eind aan moet komen? Suggesties naar next@nrc.nl