Van Cubaanse latin jazz tot ballades met strijkers

Onder de hoede genomen door trompetmeesters als Wynton Marsalis, met tal van optredens achter zich en heel wat cd's op zijn naam, kan dertiger Roy Hargrove terugkijken op vijftien jaar als jazzprofessional. Een periode waarin de trompettist uit Waco, Texas voortdurend van muziekstijl wisselde. Het ging van bop tot blues en van Afro-Cubaanse latin jazz naar ballades met strijkers. Maar ook hip hop, soul en r&b hebben altijd de aandacht getrokken van de energieke speler die geregeld speelde met het Soul Aquarians-collectief.

CD JAZZ The RH Factor: Distractions Verve Roy Hargrove: Nothing Serious
CD JAZZ The RH Factor: Distractions Verve Roy Hargrove: Nothing Serious

Met zijn eigen formatie The RH Factor zoekt hij, nu al met diverse albums, de snijpunten van nu-soul, hip hop, p-funk en jazz. Op Distractions komt Hargrove's lekker opzwepende toekomstgeluid het beste tot zijn recht. De nu-soul en P-funky groovin' zijn gebleven, maar Hargrove heeft de zaak beter onder controle zodat de band met zijn twee drummers niet oeverloos doorjamt. Een grote rol heeft de onbekende zangeres Renee Neufville, maar ook nu-soul zanger D'Angelo levert een dampend stuk aan, al bevat dat vooral een dikke beat en samples. Om te bewijzen dat er ook pure rechtstreekse jazz wordt gespeeld in huize Hargrove is er gelijktijdig Nothing Serious uitgebracht. Met zijn eigen kwintet en speciale gast trombonist Slide Hampton, brengt Hargrove acht akoestische stukken die vrolijke latin-elementen bevatten. In feite klinkt er niet veel nieuws onder zon, maar de inzet is krachtig. Mooi gespeeld en vloeibaar swingend.

Amanda Kuyper

CD JAZZ

The RH Factor: Distractions

Verve

Roy Hargrove: Nothing Serious

Verve ****

Verve