Transfer naar Amerika, waar hij minder gaat verdienen

Wie: profvoetballer Dave van den Bergh.

Waarom: zondag vliegt hij met vrouw en kind naar de Verenigde Staten om zijn loopbaan voort te zetten bij de Kansas City Wizards.

Profvoetballer Dave van den Bergh is gefascineerd door de Amerikaanse cultuur. Foto Bob van der Have
Profvoetballer Dave van den Bergh is gefascineerd door de Amerikaanse cultuur. Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Zijn Amerikaanse vrouw had heimwee en zelf wilde hij al een tijdje weg uit Nederland. Profvoetballer Dave van den Bergh (30) verraste in februari het bestuur van FC Utrecht door te vragen om ontbinding van zijn tot 2007 doorlopende contract.

Na zes seizoenen op de linkervleugel in Utrecht 'begon het te kriebelen', zegt de tweevoudig international. 'Ik heb drie jaar in Spanje gespeeld bij Rayo Vallecano. Dat is me zo goed bevallen, dat ik graag nog een andere cultuur wil leren kennen. Twee keer per jaar gingen wij met vakantie naar de VS. De positieve manier waarop Amerikanen in het leven staan fascineert me.'

De overstap kost hem veel geld. Verdient een eredivisiespeler gemiddeld zo'n 160.000 euro, in de Major Soccer League geldt een salary cap van 1,8 miljoen dollar. Van dat bedrag moet een complete selectie van 25 spelers worden betaald.

'Geld is niet mijn drijfveer', zegt Van den Bergh. 'Je moet keuzes maken in het leven. In Spanje heb ik destijds voor mezelf al de conclusie getrokken dat ik zeker niet mijn hele leven in Nederland zou blijven wonen. Het is geen vlucht uit Nederland, begrijp me niet verkeerd. Maar de kans om weg te gaan deed zich nu voor.'

De Amerikaanse voetbalbond besliste dat hij de komende tweeënhalf jaar in Kansas bij de Wizards kan gaan spelen. Een club met een mooi, effen blauw shirt, zegt de voetballer. 'Het niveau van de profcompetitie daar is niet zo laag als vaak wordt beweerd. Kijk maar naar het nationale team, dat doet het best aardig.'

In Kansas is zelfs zijn vrouw nog nooit geweest. Maar het maakt hem niet zoveel uit waar hij komt te wonen. 'Ik ga met de club zoveel reizen, dat ik toch wel veel van het land te zien krijg.'

Na de laatste thuiswedstrijd tegen Willem II is hij uitgezwaaid door de fans van FC Utrecht. Morgen zal hij van zijn familie en beste vrienden afscheid nemen. 'Een kleine, besloten bijeenkomst, ja. Daar hoef ik de Jaarbeurs niet voor af te huren.'

Arjen Ribbens

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl