Ten Cate tekent twee jaar bij Ajax

Ajax heeft Henk ten Cate aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De 51-jarige Amsterdammer volgt Danny Blind op. Hij zal een contract ondertekenen voor twee jaar. Dat heeft de club vanochtend bekendgemaakt. Ten Cate wordt maandag gepresenteerd.

Het was al geruime tijd een publiek geheim dat Ten Cate Blind zou opvolgen. De Zeeuw had nog een contract voor een jaar maar werd wegens tegenvallende prestaties aan de kant gezet. Dat Ajax zich plaatste voor de voorronde van de Champions League en de KNVB beker won, deed daar niets aan af. Met de bekendmaking van de aanstelling van Ten Cate werd gewacht tot zijn werk er op zat bij Barcelona, als assistent van Frank Rijkaard. Gisteren vierde Ten Cate nog feest in Barcelona, waar de ploeg werd gehuldigd voor het winnen, afgelopen woensdag, van de Champions League.

Ten Cate haalde met Sparta in 1997 de bekerfinale en loodste Vitesse naar de subtop van de eredivisie. Na de derde plaats in de eindklassering met de ploeg uit Arnhem presteerde Ten Cate ook met een lastige vereniging als NAC naar behoren. De club uit Breda eindigde onder zijn leiding een keer als vierde en eenmaal op de vijfde plaats. Net als zijn collega Martin Jol van RKC werd Ten Cate met complimenten overladen.

De lofzang leverde hem echter geen mooi contract op bij een Nederlandse topclub. Rijkaard had wél oog voor zijn kwaliteiten en nam Ten Cate mee als assistent naar Barcelona. Veel spelers van de Catalaanse club maken geen onderscheid tussen Rijkaard en Ten Cate. Ze beschouwen beide coaches als gelijken. „Ten Cate maakt van mij een betere voetballer”, zei ’s werelds beste voetballer Ronaldinho ooit. Na twee landstitels met de Catalaanse club krijgt Ten Cate in Nederland ook de waardering die hij misschien al na zijn goede prestaties met Sparta, Vitesse en NAC verdiende. De leiding van PSV zag in de Amsterdammer een ideale opvolger voor Guus Hiddink. Op voorspraak van Johan Cruijff informeerde Ajax ook naar de mogelijkheid op een terugkeer naar Amsterdam.

Een nadeel is dat Ten Cate, net als zijn voorganger Blind, nog nooit als leidinggevende in de absolute top werkte. De Amsterdamse club kan zich na het vroegtijdige vertrek van Morten Olsen, Jan Wouters, Co Adriaanse, Ronald Koeman en Blind geen misstap meer veroorloven. Het vertrouwen in Ten Cate is zo groot dat de clubleiding van Ajax het aandurfde de bij het publiek nog steeds populaire Blind weg te sturen. Tijdens de huldiging van de club na het winnen van de beker leidde die stap nog tot ongeregelheden.

Ten Cate begon zijn carrière als voetballer, in 1979 bij Go Ahead Eagles. Na een uitstapje naar Canada (Edmonton Drillers) speelde hij achtereenvolgens bij Go Ahead, Telstar, opnieuw Go Ahead en ten slotte, in het seizoen 1985-’86, bij Heracles. Ook zijn loopbaan als trainer begon Ten Cate bij Go Ahead, eerst als assistent, in 1990, als hoofdtrainer. (ANP)