Televisie Voorkeur

Karin de Groot bezoekt in het programma Citytrips in Barcelona een huis (foto) dat door Gaudi is ontworpen. Verder bezoeken aan trekpleister Sagrada Familia, een ziekenhuis met een rustige binnenplaats en de oude haven. Ned.1, 19.30-20.00u. (Foto Angelique Schipper)
Karin de Groot bezoekt in het programma Citytrips in Barcelona een huis (foto) dat door Gaudi is ontworpen. Verder bezoeken aan trekpleister Sagrada Familia, een ziekenhuis met een rustige binnenplaats en de oude haven. Ned.1, 19.30-20.00u. (Foto Angelique Schipper) Schipper, Angelique

ACTUALITEITEN

Netwerk. Rechtstreeks vanaf het VVD-congres, het slotdebat tussen de drie lijsttrekkerkandidaten: Mark Rutte, Rita Verdonk en Jelleke Veenendaal. Natuurlijk komen de gebeurtenissen van de afgelopen week aan de orde. En verder: hoe willen de kandidaten problemen als criminaliteit en de vergrijzing aanpakken? In de afsluiting van de campagne is vanavond de laatste kans voor de kandidaten om de VVD-leden achter zich te krijgen. Het debat is integraal tot 22.00 uur te volgen via www.debat.kro.nl. Ned.1, 20.30-21.25u.

Nova politiek. Discussie met minister van Defensie Henk Kamp, VVD-prominent Frits Bolkestein en burgemeester van Leeuwarden Geert Dales over Uruzgan, het lijsttrekkersdebat en de toekomst van de VVD. Verder een onderzoek onder VVD-kiezers naar de kwestie Hirsi Ali en een nieuwe peiling naar de race om het lijsttrekkerschap. Ned.3, 22.20-23.05u.

documentaire

Profiel - Ik ben Ayaan. Extra uitzending met een portret van Ayaan Hirsi Ali dat uitgezonden zou worden na de beëindiging van de eerste kabinetsperiode van de politica. Met home video’s en het moment uit augustus 2002 toen zij tegen presentator Theodor Holman bij hem thuis bevestigde dat ze had gelogen over haar naam en geboortedatum toen ze in Nederland kwam en dat ze dat Zalm heeft gezegd. Ned.1, 21.25-22.21u.

Timewatch: The princess spy. In 1942 bood de bloedmooie Nora Baker zich aan als geheim agente bij de Britse Special Operations Executive. De dochter van een Indiase prins en een Amerikaanse vrouw riskeerde haar leven dagelijks om berichten aan de geallieerden door te spelen. BBC2, 22.00-22.50u.

Grumpy old men: Being John Grumpy. Aflevering in een serie waarin mannen tussen de 35 en 54 jaar hun grieven over de moderne wereld uiten. Vanavond beklagen de mannen zich onder andere over haaruitval, rondlopen met open gulp en etensresten op de kleren. BBC2, 23.00-23.30u.

American movie. Amerikaanse documentaire uit 1999 van Chris Smith over Mark Borchardt die een eigen bioscoopfilm wil maken. Maar dat kost natuurlijk een hoop geld, en intussen oefent hij eerst met het maken van de korte horrorfilm Coven. Daarvoor schakelt hij o.a. zijn familie en vrienden in. België 1, 23.00-0.45u.

praatprogramma

TV-show. Premier Jan Peter Balkenende, die onlangs 50 jaar is geworden, vertelt over zijn gelukkige jeugd in Zeeland, de band met zijn broers en de geboorte van zijn dochtertje Amelie. Verder zanger en componist Phil Collins over de door hem geschreven musical Tarzan en ondernemer Yves Gijrath, initiator van de Miljonair Fair, de huishoudbeurs voor rijken. Ned.2, 21.30-22.30u.

informatief

No waste like home: De Cunninghams Vierde aflevering van een serie waarin Penny Poyzer milieu-onvriendelijke gezinnen bezoekt. Caroline en Jeffrey Cunningham hebben een gasverbruik dat tweemaal hoger is dan dat van een gemiddeld gezin. Waar gaat het fout? Ned.3, 19.50-20.25u.

De leugen regeert. Aandacht voor de witwaspraktijken van het Holland Casino. Althans dat meent de Nieuwe Revu deze week. Verder ooglaseren dat steeds populairder wordt en daarom aanleiding voor de beroepsgroep is om een keurmerk in het leven te roepen. NOS-correspondente in Duitsland Margriet Brandsma en presentator Thijs van de Brink beoordelen de behandelde kwesties. Ned.3, 20.25-21.05u.

Een betere buurt. Negende deel in een reeks waarin zeven afgestudeerde jongeren de opdracht krijgen om een wijk ‘op’ Rotterdam-Zuid zicht- en merkbaar te verbeteren. De studenten brengen een bezoek aan de disco Now & Wow, waar het nachtleven van de Tarwewijk plaatsvindt. Ned.1, 23.02-23.43u.

muziek

Nacht van het Songfestival. Compilatie van de Nederlandse inzendingen naar Eurovisie Songfestivals in de afgelopen 50 jaar. Met onder anderen Ruth Jacott, Humphrey Campbell, Teach-In, Lenny Kuhr, Willeke Alberti, Sandra Reemer, Re-Union, Esther Hart. In deze uitzending de herhaling van de halve finale van het Songfestival dat gisteravond werd uitgezonden. Ned.2, 0.15-4.05u.

kunst

Cinema.nl: Filmfestival Cannes 2006. Aandacht voor de film Volver, de nieuwe film van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar, met Penélope Cruz en Carmen Maura en Paris, je t’aime, een serie korte films van onder anderen Gena Rowlands, de Coen-brothers en Gérard Dépardieu. Ned.3, 23.50-0.20u.