Televisie Film van de dag

Uit Meeuwen sterven in de haven. scene uit de film Meeuwen sterven in de haven (1955) FOTO: Koninklijk Belgisch Filmarchief
Uit Meeuwen sterven in de haven. scene uit de film Meeuwen sterven in de haven (1955) FOTO: Koninklijk Belgisch Filmarchief

Meeuwen sterven in de haven. De Belgische film stond er in de jaren vijftig net zo voor als de Nederlandse. Er werden wat documentaires gemaakt en slechts af en toe een speelfilm. De naoorlogse Belgische films die er wel gemaakt werden, waren kluchten die zich vaak in Antwerpen afspeelden. Daar moest een reactie op komen. In 1955 maakten de filmjournalisten Ivo Michiels en Roland Verhavert samen met amateur-filmer Rik Kuypers het vrijwel geheel in de Antwerpse havens gefilmde Meeuwen sterven in de haven. De film breekt met de Antwerpse klucht en modelleert zich naar kunstzinnige voorbeelden als Odd Man Out van Carol Reed en Jeux interdits van René Clement. Julien Schoenaerts speelt een gekwelde man die door de havens zwerft en alleen begrip vindt bij een weesmeisje en twee gedesillusioneerde vrouwen, onder wie Dora van der Groen. (Verhavert, Kuypers en Michiels, 1955, B), België 2, 23.45-1.15u.

André Waardenburg