Steun om het ongelijk aan te tonen

De acht wethouders van het nieuwe college van Rotterdam werden gisteren geïnstalleerd. Oppositiepartij Leefbaar Rotterdam sprak harde woorden. „U moest zich schamen!”

Raadslid Pastors (Leefbaar Rotterdam, boven) noemde wethouder Kaya (GroenLinks, onder, hier op de foto) „dat kleine lid”. Foto Dirk-Jan Visser (Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 18-05-2005): Gemeenteraadsvergadering. Tijdens deze vergadering zullen de nieuwe wethouders ge•nstalleerd worden. Hier: De nieuwe wethouder Kaya (groenlinks) is onder handen genomen door Pastor (Leefbaar Rotterdam)
Raadslid Pastors (Leefbaar Rotterdam, boven) noemde wethouder Kaya (GroenLinks, onder, hier op de foto) „dat kleine lid”. Foto Dirk-Jan Visser (Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 18-05-2005): Gemeenteraadsvergadering. Tijdens deze vergadering zullen de nieuwe wethouders ge•nstalleerd worden. Hier: De nieuwe wethouder Kaya (groenlinks) is onder handen genomen door Pastor (Leefbaar Rotterdam) Visser, Dirk-Jan

Precies één week duurde het geluk van het nieuwe gemeentebestuur van Rotterdam. Vorige week werden de acht kandidaat-wethouders van PvdA, CDA, VVD en GroenLinks in een feestelijke entourage gepresenteerd.

Gisteren werden ze vlak voor hun officiële installatie onder handen genomen door oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam en SP. Meteen werd duidelijk dat de polarisatie in de Rotterdamse politiek bepaald niet voorbij is.

Burgemeester Opstelten (VVD) zag zich, als voorzitter van de raadsvergadering, genoodzaakt om ex-wethouder Marco Pastors tot de orde te roepen. In diens maiden speech als raadslid van Leefbaar Rotterdam werd GroenLinks-wethouder Orhan Kaya aangeduid als „dat kleine lid”, inclusief bijbehorende seksuele toespelingen. Pastors: „Een klein lid zijn is al erg, een zacht klein lid is helemaal vreselijk. Heb ik van horen zeggen natuurlijk.” Na zes keer greep Opstelten in, en sommeerde hij Pastors Kaya gewoon bij zijn naam te noemen.

De afkeer van Kaya, oud-fractievoorzitter van GroenLinks, zit diep bij Leefbaar Rotterdam, bleek ook uit de bijdrage van fractievoorzitter Ronald Sørensen. Deze eiste op hoge toon van PvdA-collega Peter van Heemst dat hij zich zou distantiëren van eerdere uitspraken van Kaya. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen zei de toenmalige lijsttrekker van GroenLinks in de krant Metro dat Pastors islamofoob is, dat hij racistische uitspraken heeft gedaan en dat Leefbaar „riekt naar racisme”.

Daarmee schoffeert Kaya 30 procent van de Rotterdamse kiezers, namelijk de Leefbaar-stemmers, vindt Sørensen. Dat juist Kaya de portefeuille participatie, integratie en cultuur gaat beheren, is voor Leefbaar „absoluut onacceptabel”. Van Heemst beperkte zich tot een oproep om een streep te zetten onder het verleden en vooruit te kijken. Sørensen: „U moest zich schamen!” Van Heemst: „Ik schaam me alleen voor mensen die slechts achteruit kunnen kijken.”

Ook de plannen van het nieuwe college gingen door de mangel. De trots van het coalitieakkoord, honderd miljoen euro in vier jaar voor integratie en honderdvijftig miljoen voor sociaal beleid, krijgt van Pastors geen applaus. „U wilt die zogenaamd zielige gelukszoekers weer pamperen, geholpen door de welzijnsmaffia.” Toch steunen de Leefbaren het coalitieakkoord, omdat veel van hun beleid en aanpak wordt voortgezet. En „omdat we voor eens en voor altijd straks kunnen vaststellen dat die zachte toon niet werkt.” Pastors is onverminderd kwaad en gefrustreerd over de in zijn ogen onbegrijpelijke verkiezingsoverwinning van de PvdA, bleek uit zijn speech.

Niet alle wethouders – Leefbaar, SP en D66 vinden acht wethouders sowieso te veel – werden dus omarmd door de raad. Het meeste vertrouwen stellen de raadsleden in Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid, PvdA), met 38 van de 40 uitgebrachte stemmen voor. Kaya kreeg 28 stemmen voor. Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs, CDA) haalde slechts één stem meer dan Kaya. Voor het resultaat maken die verschillen niets uit, maar wellicht is het een indicatie voor de tegenwind die de wethouders de komende jaren mogen verwachten.