‘Snel bod op Euronext van Wall Street’

De aandelenbeurs van New York moet binnen vier dagen een bod op Euronext uitbrengen, anders kiezen de aandeelhouders van Euronext voor een verbond met de Deutsche Börse.

Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times vanmorgen. Het bod zou daarmee voor de algemene aandeelhoudersvergadering van Euronext, komende dinsdag, uitgebracht moeten worden.

Euronext heeft gezegd dat het met diverse partijen in gesprek is over een fusie. Met wie het praat is niet bekendgemaakt, maar algemeen wordt aangenomen dat het gaat om de Duitse en Amerikaanse branchegenoten.

De onderhandelingen van Euronext met een grotere partner duren al anderhalf jaar. Eind 2004 maakte Euronext bekend interesse te hebben voor de London Stock Exchange, maar de poging om de LSE in te lijven mislukte. Vervolgens toonden de Duitse en Amerikaanse beurzen belangstelling voor Euronext. Volgens anonieme bronnen in de internationale media zouden er ook gesprekken zijn met de Italiaanse beurs en de beurs in Chicago.

Euronext zelf is een combinatie van de effectenhuizen van Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon. Dat het proces om te fuseren met een nieuwe partner zo lang duurt, zou volgens sommige aandeelhouders de schuld zijn van het bestuur van Euronext. Een van de grootste aandeelhouders van het effectenbedrijf, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Atticus Capital, die 6 procent van de aandelen heeft, zou volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal een drijvende kracht zijn achter de eis om duidelijkheid. Atticus, dat eerst meer leek te voelen voor een fusie met de Duitsers, zou nu ook openstaan voor een samengaan met de Amerikanen, aldus de krant.

Woordvoerder David Slager van Atticus zei in de Financial Times dat geen overeenkomst geen optie is. Atticus en andere aandeelhouders zouden het vertrek eisen van het management en de commissarissen van Euronext als er niet snel duidelijkheid komt over een fusie.