‘Russische bibliotheek’ Kruidvat mag niet

Drogisterijketen Kruidvat moet een boekcassette met de titel Russische Bibliotheek binnen drie dagen uit de handel nemen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald in een kort geding dat uitgeverij G.A. van Oorschot, die sinds 1953 literaire vertalingen onder de noemer ‘Russische Bibliotheek’ uitbrengt, had aangespannen.

Company of Books, de uitgever van de cassette die Kruidvat verkoopt (‘drieduizend pagina’s voor vijftig euro’), moet de inbreuk op het merk Russische Bibliotheek binnen drie dagen staken. De rechter legde een dwangsom van 5.000 euro per dag of 1.000 euro per verkochte cassette op als de gedaagde zich niet aan het vonnis houdt.

Uitgever Wouter van Oorschot is tevreden met de uitspraak, ook al wees de rechter zijn eisen tot rectificatie en een voorschot op een eventuele schadevergoeding via een bodemprocedure af. „Het blijkt dat je in een beschaafd land toch niet met dit soort dingen wegkomt”, zegt Van Oorschot. „Het heeft ons wat gekost, maar ik heb het er voor over.” Hij hoopt dat Company of Books professioneel genoeg is om meteen tot actie over te gaan en niet te wachten tot het vonnis officieel per deurwaarder ‘betekend’ is.

Noch Company of Books, noch het moederbedrijf FMG, wilde reageren op de uitspraak. Het is niet bekend hoeveel cassettes er aan de Kruidvatfilialen uitgeleverd zijn, of hoeveel er verkocht zijn. De cassettes liggen sinds begin maart in de drogisterijen. De advocaat van FMG, H. Bousie, was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar. Gisteren zei hij tegen Boekblad dat hij de indruk heeft dat „de rechter sympathie heeft met Van Oorschot maar moeite met de argumentatie”. FMG zal in hoger beroep gaan als er „in het vonnis voldoende argumenten te vinden zijn die niet kloppen.”