Ruim baan voor de overbodige bestseller

Altijd al een boek willen uitgeven? Blurb drukt boeken in een oplage van één tot duizenden. Fotoboeken, romans, kookboeken. Soms zelfs binnen vijf minuten.

Voorbeelden van een Blurb fotoboek, boven en reisverslag beneden (deze foto).
Voorbeelden van een Blurb fotoboek, boven en reisverslag beneden (deze foto).

„Maak plaats, Andy Warhol: we hebben een boek van 400 pagina’s met alleen maar foto’s van instant havermout-verpakkingen.” Boekdrukker Blurb (www.blurb.com) verwacht niet alleen zakelijk succes, maar ook bestsellers van onbekend talent. Deze dotcom drukt boeken die computergebruikers op hun computer ontwerpen. De boeken zijn van professionele drukkwaliteit en kosten ongeveer evenveel als in de boekhandel. Bij een grotere oplage geeft Blurb korting, zodat de auteur er ook nog aan kan verdienen.

Helemaal nieuw is het concept van Blurb niet. Bijvoorbeeld online fotoservices van Albert Heijn en Apple’s Iphoto drukken al langer kant-en-klare fotoalbums. En print-on-demand uitgeverij Lulu.com drukt al sinds 2002 boeken voor amateur-auteurs. Zij moeten echter hun boek ontwerpen met Word of andere dure software die niet speciaal is ontwikkeld om een boek te maken. Blurb daarentegen biedt gratis software om een boek te ontwerpen.

De werking van dit computerprogramma voor Windows 2000/XP en Mac OS X wijst zich vanzelf. Wie met een tekstverwerker uit de voeten kan en wel eens foto’s e-mailt, kan een boek maken met Booksmart. Kies een genre als kookboek of babyboek en vul de blanco pagina’s in. Dat is een kwestie van drag and drop en knippen en plakken. De lay-out laat zich eenvoudig aanpassen door gebruik van diverse ‘templates’: kies zo’n mal en met een muisklik verandert het uiterlijk van de pagina. Pagina’s invoegen of verplaatsen, foto’s vergroten, steunkleur toevoegen, een haarlijntje rond een foto; ook dat werkt met een druk op de knop.

Is de invulling van het boek klaar, dan kiest de auteur een kaft (paperback of hardcover met flap) en stuurt het digitale boek via internet naar de drukker. Blurb drukt boeken in diverse formaten, tot 400 pagina’s. Een boek met hardcover en 40 pagina’s kost 29,95 dollar (ruim 24 euro). 40 extra pagina’s kosten slechts 3 dollar meer bij boeken tot en met 160 pagina’s. Daarna loopt de prijs sneller op tot 80 dollar.

Bij een bestelling van 25 boeken of meer geeft Blurb 10 tot 15 procent korting. Wie meer dan 400 boeken bestelt, kan met Blurb praten over grotere korting.