Raar soort hetze tegen minister Verdonk

De eigenschappen die minister Verdonk nu worden verweten, zijn juist die waarvoor zij tot vóór de affaire-Hirsi Ali zo geprezen is door onder andere de VVD en het CDA. Vanwaar dan nu de hetze tegen Verdonk? Zij heeft in het geval- Hirsi Ali precies gedaan wat zij tot nog toe met alle andere (voormalige) vreemdelingen ook heeft gedaan.

Haar kan worden verweten, dat zij politiek gezien niet tactisch heeft geopereerd. In een zaak als deze die verregaande politieke gevolgen had kunnen hebben, had zij er goed aan gedaan om haar constatering te doen uitgaan na overleg met de minister-president, de minister van Justitie en de voorman van de VVD in het kabinet.

De politieke blunder staat echter niet gelijk aan het juridisch fout handelen in de zaak-Hirsi Ali. Juist dat heeft zij goed en consequent gedaan. Anders handelen had haar juist het verwijt opgeleverd, dat zij een partijgenote een voorkeursbehandeling geeft. Dat zij heeft laten zien gelijke gevallen niet gelijk te behandelen.

Critici van Verdonk willen op basis van de verdiensten van Hirsi Ali voor het politieke debat haar een voorkeursbehandeling laten krijgen. Dat is begrijpelijk, maar is geen consequente uitvoering van het vreemdelingenbeleid.