‘Pittige Turkse termen’

Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Gurkan Kücüksentürk, Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060518
Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Gurkan Kücüksentürk, Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060518 Boyer, Maurice

Gürkan Kücüksentürk (26) speelt de rol van arts Ilyas Cabar in de soap Onderweg naar Morgen op BNN. Bovendien speelde hij in Teleac-programma’s als Lezen in het vmbo en won hij een, gedeeld, Gouden Kalf voor zijn rol als keukenhulp Ali in de film Het Schnitzelparadijs, samen met de rest van het keukenpersoneel in die film. Een vraaggesprek over het vwo-examen Turks van gisteren, dat hij op ons verzoek bekeek.

Heb je zelf Turks gehad op de middelbare school?

„Nee, in Nederland niet. Maar ik heb rond mijn vijftiende wel twee jaar in Turkije op school gezeten, dus ik ben niet onbekend met het begrijpend lezen van Turkse teksten. En ik ben tweetalig opgevoed.”

Zou je het examen zelf hebben gehaald?

„Ja, ik zou wel een voldoende hebben gekregen. Maar het was pittig! Er staan termen in die ook sommige Turken vermoedelijk niet zouden snappen.”

Was het een saai examen?

„Alle examens zijn saai. Maar ik moet zeggen dat de samenstellers van het examen hun best hebben gedaan. Bijvoorbeeld met een tekst over het Duitse tijdschrift Don Quichotte.”

Wat voor soort vragen werden over dat tijdschrift gesteld?

„Er was een multiplechoicevraag (vraag 4): welke bewering over het tijdschrift is niet waar? Het goede antwoord is c. Dat antwoord stelt dat het blad zou willen dat Turkije bij de Europese Unie komt. En dat staat er niet.”

Waren er nog andere leuke teksten?

„Ja, er was een reclametekst over de ‘Pulsette’, een apparaatje waardoor je beter zou slapen en minder depressief zou worden. Erg grappig, maar nog niet zo eenvoudig. Er staan behoorlijk pittige medische termen in.”

Wat verwacht je van iemand die een voldoende haalt voor dit examen?

„Die kan op z’n minst een prima dialoog voeren in het Turks. Ik ben onder de indruk van het niveau. Wie dit haalt, is echt goed!”