Pas verschenen

LITERATUUR

Louis Paul Boon: De atoombom en het mannetje met den hoed/ Mijn kleine oorlog. De Arbeiderspers, 172 blz. € 12,50

Bundeling van het minder bekende filmscenario (1946) en de originele versie van Louis Paul Boons oorlogsboek uit 1947. Deel 4 in het uiteindelijk 24 delen Verzameld Werk.

Sanderijn Cels: Wat jij wilt, schat. Geef op. Start opnieuw. Word de perfecte vrouw. Prometheus, 296 blz. € 18,95

Roman over het fenomeen de ‘vrouw van’. Met tips van o.a. Nancy Reagan en Veronica Berlusconi. Cels (1970) is schrijfster van de boeken Grrls! (over jonge vrouwen en emancipatie) en De Keukenprinses. Kookboek voor bevrijde vrouwen.

Maria Goos: De zomer die haast had Zomerdagboek. L. J. Veen, 176 blz. € 16,90

Verslag van een jaar in het leven van scenarioschrijfster van Oud geld en Leef!.

Gummbah: Daar gaat Fout Varken. De Harmonie, € 12,50Een selectie uit de tekeningen van het afgelopen jaar van striptekenaar Gummbah. De bundel is voor het eerst geheel in kleur uitgevoerd .

Sybren Polet: Dader gezocht. Play in. Wereldbibliotheek, 302 blz. € 22,50Herziene en ingekorte versie van de roman uit 1978 Xpertise of De experts en het rode lampje . Deel 2 in Sybren Polets Lokienreeks, de reeks waarmee hij in 1961 is begonnen en die in zijn geheel opnieuw wordt uitgegeven.

Elif Shafak: Het luizenpaleis (Bit palas). Vert. Margreet Dorleijn en Hanneke van der Heijden, De Geus/Oxfam Novib, 476 blz. € 22,50Roman over de bewoners van een gebouw in het hart van Istanbul. De eens zo statige residentie van een Russische emigrant is sterk in verval geraakt en de bewoners kampen met stank en luizen. In een essay in deze krant schreef de Turkse schrijfster ‘Als ik op een teken van leven stuit, graaf ik het op, stof het af en gebruik het in mijn romans, zodat het kan blijven voortbestaan.’

Magda Szabó: Het ogenblik (A pillanat). Vert. Anikó Daróczi en Ellen Hennink, Houtekiet, 310 blz. € 19,95Roman uit 1990 van de grande dame van de Hongaarse literatuur Magda Szabó (1917) waarin ze de Aeneis van Vergilius vertelt door de ogen van Creüsa, de vrouw van Aeneas. Voor haar roman De Deur (1987) ontving Szabó in 2003 de Prix Fémina Etranger.

Peter de Zwaan: De voeder. De Geus, 288 blz. € 18,90Hardboiled misdaadroman van Gouden Strop-winnaar De Zwaan (1944) speelt in Amerika ,waar de hoofdpersoon, een kleine crimineel, in het geweer komt tegen zijn belagers. Van de Vlaming Pieter Aspe (1953) verscheen bij Manteau Zonder spijt (314 blz. € 19,95), een nieuwe thriller met in de hoofdrol adjunct-commissaris Pieter Van In.

Pieter Boskma: Altijd weer dit leven. Prometheus, 376 blz. € 29,95 Bundeling van een selectie gedichten uit het oeuvre van Pieter Boskma. Joost Zwagerman, kenner en bewonderaar van Boskma’s werk, stelde de bundel samen en heeft het voorzien van een nawoord.

NON-FICTIE

Martijn de Rijk: De nieuwe moskee. Politiek en geloof in een provinciestad. Atlas, 352 blz. €19,90Reconstructie van het lange proces van de bouw van een moskee in Haarlem. Over progressieve wethouders en een koppige wijkraad Turken met onderlinge twisten.

Nicoline van der Sijs: Klein uitleenwoordenboek. Sdu uitgevers, 206 blz. €19,95De productieve etymoloog Nicoline van der Sijs komt alweer met een nieuw boek. Ditmaal behandelt ze Nederlandse woorden die in buitenlandse talen zijn overgenomen, zoals aardbei en peer in het Indonesisch en ‘maatschappij’ in het Deens, Zweeds en Noors.

Joop van der Reijden: Van Leids laken tot Gooise matras. Aspekt, 320 blz. €22,95

Memoires van de dit jaar overleden CDA-bestuurder. Over zijn functies in uiteenlopende organisaties: van de buitenlandse handel, de volksgezondheid tot de omroep.

Cor Trompetter: Leven aan de rand van de Republiek. Stad en gericht Almelo, 1580-1700. Bert Bakker, 470 blz. €35,-

Historische studie over een stadje dat verscheurd raakte door oorlog en godsdiensttwisten. De Twentse samenleving wordt hier op een gedetailleerde wijze onder de loep genomen.