‘Pakistan steunt opstand Talibaan’

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft buurland Pakistan opnieuw beschuldigd van directe betrokkenheid bij de strijd van de Talibaan in het zuiden van Afghanistan. Een hoge Britse militair in het zuiden van Afghanistan heeft die beschuldiging met zoveel woorden bevestigd: volgens hem is het belangrijkste hoofdkwartier van de Talibaan gevestigd in de Pakistaanse grensstad Quetta.

De kritische opmerkingen aan het adres van Pakistan komen na twee dagen van hevige gevechten en zelfmoordaanslagen in het zuiden van Afghanistan, waarbij sinds woensdag meer dan honderd mensen om het leven zijn gekomen, onder wie negentig strijders van de Talibaan. Gesproken wordt over de bloedigste dagen van geweld in Afghanistan sinds de verdrijving van de Talibaan uit de regeringsmacht in Kabul in 2001. Vanochtend werd gemeld dat Afghaanse eenheden in de provincie Helmand een klopjacht houden op de Talibaan. In die provincie overvielen de Talibaan woensdagavond het stadje Mosa Qala. Bij het daaropvolgende vuurgevecht werden dertien politieagenten en ongeveer vijftig rebellen gedood.

President Karzai zei gisteren dat dat de geheime dienst van Pakistan net als in het verleden militaire training geeft aan strijders en hen naar Afghanistan stuurt.

De Britse kolonel Chris Vernon, stafchef voor Zuid-Afghanistan, zei vanochtend in de Britse krant The Guardian dat de strategen van de Talibaan zich op Pakistaans grondgebied bevinden en dat de Talibaan vanuit de omgeving van Quetta hun campagne in Afghanistan coördineren. Volgens hem wordt op die manier een reeks van netwerken van de Talibaan in Afghanistan aangestuurd. De leiding van de Talibaan in Quetta controleert „ongeveer 25” commandanten (van de Talibaan) op het middenniveau, verspreid over het zuiden van Afghanistan, zei hij. (AFP)