Onderzoek fraude in betaald voetbal

Het openbaar ministerie is een onderzoek gestart naar fraude in het betaald voetbal.

Ook in Italië is de voetbalwereld opgeschrikt door een fraude-onderzoek.

Juventus juicht na het behalen van de titel. Maar die moet mogelijk worden ingeleverd. Foto Pics United Onderwerp/Subject: Juventus celebrating championship Reklame: Club/Team/Country: Juventus Seizoen/Season: 2005/2006 FOTO/PHOTO: Juventus Alessandro DEL PIERO (C) celebrating with the trophy , behind: Federico BALZARETTI (14) , Zlatan IBRAHIMOVIC (R) and Fabio CANNAVARO (28) Trefwoorden/Keywords: #02 $15 ±1147781919847 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED.
Juventus juicht na het behalen van de titel. Maar die moet mogelijk worden ingeleverd. Foto Pics United Onderwerp/Subject: Juventus celebrating championship Reklame: Club/Team/Country: Juventus Seizoen/Season: 2005/2006 FOTO/PHOTO: Juventus Alessandro DEL PIERO (C) celebrating with the trophy , behind: Federico BALZARETTI (14) , Zlatan IBRAHIMOVIC (R) and Fabio CANNAVARO (28) Trefwoorden/Keywords: #02 $15 ±1147781919847 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED/FABIO BOZZANI

Justitie is een onderzoek begonnen naar fraude en omkoping in het betaald voetbal. Volgens een woordvoerder spitst het onderzoek zich niet toe op specifieke clubs maar op 'het gehele betaald voetbal in Nederland'. Het openbaar ministerie in Den Haag noemt het onderzoek 'oriënterend maar diepgaand' en krijgt de steun van de voetbalbond KNVB die al zes weken geleden op de hoogte is gebracht.

Mogelijk zijn criminele goksyndicaten actief die via omkoping resultaten proberen te beïnvloeden. Twee jaar geleden maakte een onderzoek van consultant KPMG al duidelijk dat het voetbal kwetsbaar is voor de georganiseerde misdaad. Door legaal te gokken op wedstrijden, kan zwart geld worden witgewassen. Mede door de mogelijkheid via internet te gokken, lijkt de kans op malversaties gegroeid. Op Chinese goksites kan ook op wedstrijden uit de eredivisie en de eerste divisie worden ingezet.

Hans Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, zegt blij te zijn met het onderzoek naar illegale praktijken. 'Maar zolang er geen strafbare feiten aan het licht komen, blijf ik geloven dat onze competities redelijk onkreukbaar en schoon zijn', zei hij gistermiddag. Volgens Kesler zou wedstrijdvervalsing ingaan tegen de calvinistische volksaard. Geruchten over fraude in het Nederlandse voetbal bestaan al langere tijd, maar bewijzen ontbreken vooralsnog. De KNVB stelt overigens nog nooit op verdachte zaken te zijn gestuit.

Verschillende competities zijn de laatste tijd opgeschrikt door onthullingen over mogelijke fraude. Behalve in Nederland is er ook een zaak in Italië. De Italiaanse belastingdienst onderzocht gisteren de kantoren van voetbalclub Juventus in Turijn. De huiszoeking maakt deel uit van een onderzoek naar de transferactiviteiten van de club die afgelopen weekend de landstitel veroverde. Daarbij zou volgens een proces-verbaal dat Reuters kon inkijken ook sprake zijn van mogelijke illegale betalingen aan Ajax bij de transfer van Zlatan Ibrahimovic. Bij de Zweedse aanvaller werd ook een huiszoeking gehouden.

Bestuurders van Juventus worden verdacht van fraude, valsheid in geschrifte en het beïnvloeden van de voetbalbond in de aanstelling van scheidsrechters. Het hele bestuur van de voetbalclub is vorige week al afgetreden, inclusief directeur Luciano Moggi en bestuurder Antonio Giraudo. De politie onderzocht gisteren ook hun privé-woningen.

Het onderzoek naar Juventus staat niet op zichzelf. De Italiaanse Justitie voert een onderzoek naar malversaties in de hele Serie A. Daarbij duiken ook de namen op van AC Milan, Lazio en Fiorentina. Het Italiaans Olympisch Comité heeft de voetbalbond onder curatele geplaatst en een ex-senator voert een apart onderzoek. Hij sluit niet uit dat Juventus zijn titel verliest als de malversaties worden bewezen.