Nu gaan we allemaal golfen!

Streetgolf is een soort golf, maar dan in de stad, en dan met zachte ballen.

Volgens de beoefenaars is streetgolfen 'verrassender' dan het chique broertje.

Urban Golf Event

Voor wie ook wel eens een hole willen putten maar de bestaande golfclubs te snoeverig vindt, is de stedelijke asfaltjungle het terrein. Streetgolf wil golf toegankelijk maken voor de massa. De komende maand zijn er twee 'events'.

Volgens Remon Griffioen van het surfmerk Reef, organisator van het Urban Golf Event van aanstaande zondag in Rotterdam, bezit urbangolf veel 'verrassingselementen'. 'Kraampjes, mensen, auto's of een bal die in het water plonst.' Streetgolfen gebeurt volgens Griffioen met speciale, zachte ballen. Het maakt de kans op het sneuvelen van winkelruiten of het omvertikken van omstanders klein.

Behalve deze 'almostgolf' ballen zijn er meer verschillen. Holes heten targets, caddy's, witte elektromobielen en een GVB (Golfvaardigheidsbewijs) zijn niet nodig. Wel handig om mee te nemen; een 'shag' of grastapijtje. Om de drive, de eerste slag, te maken zonder de bal te verwoesten.

'Op de reguliere baan haal je de maximale kick uit 250 meter ver slaan', zegt Eric Jan van Hamersveld, deelnemer van het Arnhemse Urban Golf event. 'In de stad zijn de afstanden korter en put je straatmeubilair.' Het maakt de uitdaging volgens Van Hamersveld anders: 'Je swing moet goed zijn, maar je speelt grover, minder precies.'

Onbekend is wie zich voor het eerst met een golfclub op straat waagde. Griffioen houdt het op de inventiviteit van surfers uit de VS. 'Die mochten met slippers het veld niet op en moesten iets anders verzinnen.' Reef gebruikt het streetgolfevent meteen om hun op golf geïnspireerde slippers, met een grasmat als voetbed, te lanceren. Want ook golfkleding is tegenwoordig weer oké, tenminste, 'niet de echte, maar de kleding met een vette knipoog ernaartoe', aldus Griffioen.

In Engeland zagen streetgolf-toernooien als The Shoreditch Urban Open, in het centrum van Londen, en organisaties als The Secret Society of Golfers (SSG) een aantal jaar geleden het licht. De SSG werd opgericht door James Day, professioneel golfleraar en Tom Cox, Times-journalist en golfliefhebber. Cox raakte zijn lidmaatschap van een club ooit kwijt omdat hij zijn balletje in iemands trolley putte. Met Day pakte hij het urban golfen op met de missie de sport van zijn grootste handicap te ontdoen: het imago van ruitjesbroeken en ontoegankelijke clubs. Day stampte in de Londense wijk Soho zelfs een indoor Urban Golf Centre uit de grond waar via simulators de vijftig beroemdste golfparcours ter wereld virtueel kunnen worden gespeeld.

De Londense streetgolfscene inspireerde ook de organisatie achter het Arnhemse Urban Golf tot het organiseren van een 'event'.

De urbane mythe van jongeren die zich afzetten tegen de restricties en ballotagecommissies van de golfclubs gaat voor het Arnhemse dagje echter niet op. Rotaract is een jongerentak van de Rotary Club en hoopt hiermee geld in te zamelen voor een goed doel. Otto Ritsema van Rotaract: 'Veel deelnemers hebben wel hun golfvaardigheidsbewijs. De straat is een avontuurlijke, nieuwe setting.' De inschrijving is niet vrij. 'We mikken vooral op sponsors: het bedrijfsleven en Rotaryclubs. Het geld gaat naar een project van het Rode Kruis.'

Deelnemer Van Hamersveld denkt niet dat de dag daarmee het oorspronkelijke doel, het laagdrempeliger maken van de golfsport, voorbijschiet. 'Urban golf krijgt er hopelijk juist meer bekendheid door.' Hij ziet het als een leuke hernieuwde kennismaking met de stad. 'Vorig jaar sloegen we de eerste bal vanaf de bovenzaal van Café Dudok. Een ander target was een standbeeld met fontein in een vijver.'

Last van gemeentelijke angst voor beschadiging van het cultureel erfgoed heeft de organisatie volgens Ritsema niet gehad. 'We gebruiken zachte ballen.' Van Hamersveld: 'De burgemeester gaf vorig jaar de afslag.'

Urban Street Golf Event, zondag in Rotterdam (Start: Funkiehouse, 15 u), Rotaract Urban Golf op 25 juni in Arnhem (www.rotaracturbangolf.nl).

Zelf streetgolfen?: www.urbangolf.nl of kijk voor een beginnershandleiding op www.urbanstreetgolf.com.