Nederlander komt om tijdens Ocean Race

De zeiler Hans Horrevoetsis omgekomen op de Atlantische Oceaan.

Het schip was op weg van New York naar Portsmouth.

Op de Atlantische Oceaan is gisterochtend de Nederlandse zeezeiler Hans Horrevoets (32) omgekomen. Horrevoets was het oudste bemanningslid op ABN Amro II. De boot vaart met zes andere jachten de Volvo Ocean Race rond de wereld.

Horrevoets, een ervaren oceaanzeiler, sloeg om elf minuten over vier (Nederlandse tijd) overboord. De overige tien bemanningsleden zetten direct een zoekactie op touw. Toen Horrevoets na een uur was gelokaliseerd, werd hij aan boord gehesen, maar hij was bewusteloos, aldus de organisatie. De bemanning probeerde hem nog te reanimeren, telefonisch begeleid door artsen van het Derriford Hospital in Plymouth, maar slaagde daar niet in.

'De bemanning reageerde kalm en professioneel, de procedure is correct gevolgd', verduidelijkte schipper Sebastien Josse gistermiddag. 'De bemanning is helemaal van slag. Onze gedachten zijn bij de familie. Iedereen is er kapot van dat we Hans niet hebben kunnen redden.' Horrevoets was getrouwd en had een dochtertje.

De vloot vaart voorlopig door richting Engeland maar de wedstrijd is stilgelegd. Een beslissing daarover volgt later. De bemanning van de ABN Amro II beslist in Portsmouth of de boot verder deelneemt aan de race, maar de kans is groot dat het jacht zich uit de competitie terugtrekt.

ABN Amro II, een van de twee boten van de Nederlandse bank in de Ocean Race, zeilde bij een windsnelheid van 30 knopen, wat overeenkomt met harde wind (kracht 7), met vijf meter hoge golven, wat niet uitzonderlijk is op de Atlantische Oceaan. Het ongeval gebeurde op ruim tweeduizend kilometer ten Westen van Land's End in Zuid-West Engeland. De vloot is onderweg in de zevende etappe van de race, van New York naar Portsmouth. Bij de bankfilialen van ABN Amro gingen gistermiddag alle vlaggen halfstok.

Horrevoets was een ervaren zeiler. Hij deed in 1997-'98 al mee met de Whitbread Round the World Race, zoals de wedstrijden toen nog heetten. Hij voer destijds mee als jongste bemanningslid, als zeiltrimmer en zeilmaker, op het jacht BrunelSunergy, waarmee zijn grootste droom uitkwam, zoals hij zei. Hij won in zijn carrière tal van wedstrijden op zee.

De zeiler zou aanvankelijk niet deelnemen aan de Volvo Ocean Race, maar alleen helpen met het selecteren van de bemanning van de talentenboot - de High Potentials - van ABN Amro. Uiteindelijk stapte Horrevoets in november vorig jaar toch aan boord van ABN Amro II na afzeggingen van een aantal beoogde bemanningsleden. Op 7 juni wordt de vloot in Rotterdam verwacht.

De zeilrace wordt al sinds 1973 om de vier jaar gevaren. Tijdens de eerste wedstrijd vielen drie doden, in 1989 viel ook een dode te betreuren.