Nederland voor in de hand

Met de digitale topografische kaart van Nederland van 1:50.000 kunnen wandelaars, fietsers en kanovaarders op stap. Zonder papieren kaart en met gps of pda van Garmin.

Beeld van stukje Nederland zoals te zien op pc/laptopscherm via moederprogramma MapSource
Beeld van stukje Nederland zoals te zien op pc/laptopscherm via moederprogramma MapSource

Op het scherm van pc of laptop kunnen we nu willekeurig waar in Nederland een route uitstippelen. We zien op het scherm doorgetrokken wegen en gestippelde wandelpaadjes, blauwe sloten en rivieren, groene bossen en grienden, zwarte bruggetjes en gestreepte fietspaden. We zien perceelgrenzen en in het buitengebied ook de zwarte contouren van alle gebouwen. We sturen vervolgens de kaart naar gps of dpa en zien alles op het kleine schermpje. We kunnen nu kaartloos navigeren, want we zien op het scherm waar we zijn.

Op deze fusie van gps en topokaart – geboren uit een samenwerkingsverband van gps-fabrikant Garmin en de Topografische Dienst te Emmen – zien we helaas geen straatnamen, wat we wel gewend zijn van de gps. Vergeleken met een papieren kaart zien we ook veel minder details en nuances in groen en roze, ter onderscheiding van bos, wei en hei. Reden voor de versoberingen zijn de beperkingen van de meeste gps-apparaten. Die kunnen niet alle kleurnuances aan en hebben maar een beperkt geheugen. De totale kaart van Nederland beslaat 117 megabyte en past alleen in de allernieuwste gps-apparatuur.

De keuzes van de kaartmakers zijn niet overal even logisch. Nederland wemelt op deze kaart van de ‘opslagtanks’ en ‘populierenopstanden’, terwijl een wandelaar vaak meer heeft aan straatnamen of gebouwaanduidingen.

Andere nadeel is dat wegens een kopieerbeveiliging de kaart maar op één pc of laptop geladen kan worden. Dat is lastig, de meeste huishoudens hebben meer dan één pc en bovendien zouden ze de cd – 135 euro – ook legaal op hun eigen laptop moeten mogen laden, die is tenslotte het handigst als mobiele bron op reis. Ook is de kaart ongeschikt als navigatiesysteem zoals velen tegenwoordig in de auto hebben. Een laatste nadeel is de beperking van de kaart tot apparaten van Garmin.

Dan de voordelen. Op de pc kunnen we nu door heel Nederland scrollen en zoomen dat het een lieve lust is. We zien nog lang niet alle, maar wel heel veel wandel- en fietspaadjes. En mocht het zicht op het schermpje te beperkt zijn: met de Toponederland, een kleurenprinter en een lamineerapparaat druk je je eigen kaarten. Met circa 7 euro per papieren kaart heeft een beetje wandelaar de cd (200 afzonderlijke kaarten) er dan al snel uit.

De Topografische Dienst komt op korte termijn met de top25 to move (199 euro), een digitale kaart met schaal 1:25.000 geschikt voor het programma Ozi-explorer. Alleen kunnen afzonderlijke coördinaten en routes wel naar de gps worden gestuurd maar de kaart zelf niet.