Nederland niet in finale songfestival

Nederland is zaterdag niet vertegenwoordigd in de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Het nummer Amambanda van het Maastrichtse meidentrio Treble kreeg gisteravond tijdens de halve finale te weinig stemmen van het internationale tv-publiek om tot de finale door te dringen.

Ook vorig jaar bleef de Nederlandse inzending (Glennis Grace met My impossible dream) in de halve finale steken. Treble reageerde na afloop teleurgesteld; de drie trommelende zangeressen vermoedden dat hun optreden „te simpel en te puur” was geweest om enige indruk te maken tussen het kermisachtige spektakel van veel andere landen.

Tot de afvallers behoorde ook de Belgische inzending Je t’adore van Kate Ryan (Katrien Verbeeck) die bij voorbaat door de Belgische delegatie al was betiteld als favoriet van dit jaar. De zangeres maakte de afgelopen weken een Europese promotietournee, die mede werd betaald door de Vlaamse omroep en het Vlaamse ministerie van Cultuur. De enige overheidssteun die Treble tijdens een soortgelijke tournee ontving, kwam van de Limburgse gemeente Beek.

Van de traditionele Songfestival-landen wisten gisteravond alleen Ierland, Zweden en Finland tot de finale door te dringen. De andere zeven die in de race blijven, zijn Oost-Europees. Zij moeten het opnemen tegen de 14 landen, die rechtstreeks naar de finale mogen omdat ze de laatste jaren veel stemmen kregen of omdat ze, zoals Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Spanje, belangrijke financiers van de European Broadcasting Union zijn.

Hoe de stemmen van de kijkers waren verdeeld over de 23 landen die in de halve finale stonden, wordt pas na de finale bekendgemaakt. Gisteren werden alleen meegedeeld welke tien landen de hoogste score hadden behaald.

De NOS wil volgend jaar geen nationale finale meer organiseren, omdat het festival niet in het huidige takenpakket (nieuws en sport) past. Met de TROS en de VARA zijn gesprekken gaande om het over te nemen. Onder liefhebbers gaan steeds meer stemmen op om voortaan niet meer mee te doen, gezien het voortdurende gebrek aan succes. Nederland was in 1956 een van de zeven landen die met het Songfestival begonnen, maar heeft sinds 1975 (Ding-a-dong) nooit meer gewonnen. En de belangstelling van het Nederlandse publiek loopt terug. Gisteravond trok de halve finale 1,4 miljoen kijkers, iets minder dan vorig jaar.