Nederland is groot genoeg voor SNS

Bankverzekeraar SNS Reaal heeft sinds gisteren een beursnotering in Amsterdam.

De opbrengst was lager dan verwacht, maar genoeg om overnames te kunnen doen.

Je moet maar durven. Jezelf als bedrijf omschrijven als saai en in deze globaliserende wereld niet verder kijken dan de Nederlandse grens. SNS Reaal doet het en benadrukt deze eigenschappen bovendien op het moment dat de bank en verzekeraar de entree maakt op de Amsterdamse effectenbeurs.

Het is geen vergissing van bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen. Hij verwacht dat de saaiheid beleggers zal aanspreken en zal zorgen voor een grote belangstelling voor het aandeel SNS Reaal, dat sinds gisteren aan de Amsterdamse beurs genoteerd is. 'Beleggers moeten geen spectaculaire jaren van ons verwachten, niet in positieve of negatieve zin. Wij zullen daarentegen een zeer stabiele, saaie en voorspelbare groei laten zien van de winst per aandeel van 10 procent', vertelde Van Keulen bij de aankondiging van de beursgang.

Dat er een financiële dienstverlener naar de beurs gaat, is opmerkelijk. De laatste keer was het de bank Van Lanschot (1997) en zes jaar geleden kondigde de DSB Groep (bekend van Frisia) de gang naar het Damrak wel aan, maar die werd op het laatste moment afgeblazen.

Als er de afgelopen jaren al een bedrijf naar de beurs ging, was het meestal een klein bedrijf of een nieuweling die actief was in bijvoorbeeld biotechnologie en die geld nodig had. Zo'n nieuweling is SNS Reaal allerminst. De groep bestaat in de huidige vorm sinds 1997, maar de diverse merknamen zijn oude bekenden. SNS bestond vooral uit (bonds)spaarbanken die in 1990 versmolten tot SNS. In 1990 ontstond Reaal na de fusie van een aantal verzekeraars die voortkwamen uit de vakbeweging. Toen Reaal in 1997 samenging met SNS had de vakcentrale FNV nog 51 procent van het bedrijf. De FNV werd voor 450 miljoen gulden uitgekocht.

Behalve SNS Bank en Reaal behoren ook ASN Bank (duurzaam bankieren), BLG Hypotheken en CVB Bank tot het concern. Wel nieuw is Proteq, de divisie die verzekeringsproducten via internet verkoopt en vorige week aankondigde pechhulpdienstverlener Route Mobiel te willen overnemen. De groep concentreert zich op de financiële dienstverlening via het bankieren, het effectenbedrijf en verzekeren.

Het bedrijf kijkt daarbij alleen naar Nederland, een strategie die het voorlopig niet zal bijstellen. 'Wij geloven dat in Nederland nog voldoende mogelijkheden zijn om te groeien', aldus Van Keulen. Hij ziet deze groei in pensioenen, verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid, in hypotheken en in een uitbreiding naar het westen van Nederland. SNS Bank heeft in totaal 167 filialen waarvan slechts 16 in de Randstad. In 2008 wil het 25 kantoren hebben in de Randstad.

Met de verkoop van bijna 25 miljoen nieuwe aandelen à 17 euro haalde SNS Reaal gisteren ruim 416 miljoen euro op - niet helemaal de hoofdprijs, want de bovenkant van de prijsrange lag op 18,50 euro per aandeel. Wat gaat SNS met dat geld doen? De raad van bestuur heeft verklaard dat de beursgang de 'strategische flexibiliteit' van het bedrijf vergroot. In andere woorden: met ruim 400 miljoen op zak kan de bankverzekeraar sneller toehappen als zich een interessante overnamekandidaat aandient. 'Kleinere overnames', zei bestuursvoorzitter Van Keulen eerder, 'hebben we altijd zelf kunnen financieren. Na de beursgang zijn we gemakkelijker in staat om ook grote overnames aan te kunnen.'

In de financiële wereld wordt niet uitgesloten dat de in 2004 mislukte fusiegesprekken met het veel grotere Delta Lloyd weer worden opgepakt. Een transactie is met publiek genoteerde aandelen gemakkelijker te financieren. Verder circuleren de namen van verzekeraars als De Goudse en Zwitserleven. Gebaseerd op de waardering die SNS gisterochtend aan zichzelf hing - bijna 11 maal de nettowinst van 2005 - zou een zelfstandige verzekeraar als De Goudse zo'n 430 miljoen euro moeten kosten. Dat is nu wel op te brengen.

De Stichting Beheer SNS Reaal, moeder van het concern, kan altijd bijspringen. Die blijft met 70 procent grootaandeelhouder en heeft 773 miljoen opgestreken.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het inzetje bij Nederland is groot genoeg voor SNS (19 mei, pagina 12) staat dat het SNS Reaal Fonds grootaandeelhouder is van bankverzekeraar SNS Reaal. Bedoeld wordt de Stichting Beheer SNS Reaal.