Minister pakt ‘indrinken’ aan

Jongeren onder de 18 jaar die in het openbaar alcohol gebruiken, moeten daarvoor strafbaar worden gesteld. Dat heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) gisteren aan de Kamer geschreven. De bewindsman onderzoekt nog met minister Donner (Justitie, CDA) of de strafbaarheid ook moet gelden in horecagelegenheden. De Stichting Alcoholpreventie reageert tevreden op dit nieuwe voorstel.

Gemeenten hebben de bewindsman de afgelopen tijd laten weten dat de politie te weinig middelen heeft om overlast door alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. Zij constateren dat steeds meer jongeren vanaf een jaar of veertien op straat ‘indrinken’, voordat zij uit gaan. Vooral kustgemeenten hebben daar last van. Zo klopte de burgemeester van Zandvoort bij Hoogervorst aan met het probleem. De gemeente Katwijk experimenteert al met een strengere aanpak van drinkende jongeren. Vorige week startte die kustgemeente een actie waarbij werd aangekondigd dat drank op de fiets wordt beboet.

Hoogervorst komt de burgemeesters met zijn voorstellen tegemoet. Hij kondigde twee wetsvoorstellen aan. Het eerste betreft alcoholpreventiemaatregelen, het tweede maatregelen om de handhaving te verbeteren. Zo moet de leeftijdsgrens voor het mogen kopen van alcohol worden opgetrokken van 16 naar 18 jaar, vindt de minister. Maar daar lijkt vooralsnog geen Kamermeerderheid voor te bestaan.

Minister Hoogervorst wil ook dat zoete mixdranken uit de supermarkten verdwijnen en alleen bij de slijter te koop zijn. Ook zouden de burgemeesters de mogelijkheid moeten krijgen om de vergunning van horecagelegenheden te schorsen, naast de bestaande bevoegdheid om de vergunning in te trekken.